PALANDÖKEN’DEN HÜKÜMETE KRİZ REÇETESİ

 Yaşanan ekonomik krizden çıkmak için hükümete 9 maddelik reçete hazırlayan ve reçetesinde, yatırımların artırılmasının, vergilerin azaltılmasının ve dar gelirliler ile ücretli vatandaşların gelirlerinin artırılmasının kaçınılmaz olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kredi faizleri yüzde 14’5 lardan yüzde 9’lara düşürülmeli, küçük esnaf ve sanatkara vergi ve prim borçlarını bir defada kapatabilmeleri için sıfır faizli kredi verilmelidir. Ayrıca, bankalar kredi kartı faizlerinden fedakarlık etmeli, en önemlisi daha önce çıkarılan sicil affı kanunu bankalarca yerine getirilmelidir. IMF ile yapılan görüşme ve anlaşmalarda esnaf ve sanatkarlarımız gözardı edilmemelidir” dedi.

Son yaşanan ekonomik krizle ilgili hükümete önerilerde 9 maddelik reçete hazırlayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in önerisi maddeler halinde şöyle sıralandı,

1 - ) Devletin piyasalardaki durgunluğu giderici ve talebi arttırıcı politikalara öncülük etmesi şarttır. Bu bağlamda, Devlet yatırım harcamalarını arttırmalı, dolaylı vergileri azaltmalı, dar gelirli kesimlerin gelirlerini yükseltici politikalar uygulamalıdır.

2- ) Avrupa, 25.Haziran.2008 tarihinde yürürlüğe koyduğu “AB için Küçük İşletmeler Şartı” ile Küçük İşletmelere büyük destek, teşvik ve ayrıcalıklar sağlarken, ülkemizde küçük işletmelerin ısrarla görmezden gelinmesi  anlaşılabilir değildir.

3 - ) Esnaf ve sanatkarlarımıza sıfır faizli kredi tahsisi sağlanarak sosyal güvenlik primi, vergi ve kredi borçlarının buradan tahsili suretiyle mensuplarımızın yeniden üretime ve istihdama odaklanmaları sağlanmalıdır.

4 - ) 2003 yılında yürürlüğe konulan “Banka Kara Listeleri Sicil Affı” ile ilgili Kanun hükmünün Bankalarca yerine getirilmesi mutlaka sağlanmalıdır.

5 - ) Bankalarımızın, Bankalar Birliği öncülüğünde alacakları bir kararla kredi kartları faizlerinden fedakarlıkta bulunmak suretiyle vatandaşa kredi kartı borçlarını ödeme ve kartlarını yeniden kullanabilme olanağı sağlanmalıdır.

6 - ) Kapanan esnaf ve sanatkar işletmeleri ile diğer küçük işletmelerin yeniden açılmasının temini için vergiden muaf 2 yıllık bir muafiyet dönemi öngörülmeli, bu uygun görülmüyorsa vergilerin ödenmesi 2 yıl ertelenmeli veya vergi borçları gecikme faiz ve zamları silinip 30 aya kadar taksitlendirilerek yeniden yapılandırılmalıdır.

7 - Esnaf ve sanatkarlarımıza verilen kredi plasmanları arttırılmalı, kredi faizleri yüzde 13’lerden yüzde 9’lara indirilmelidir.

8 - ) IMF ile yapılan anlaşmalarda esnaf ve sanatkarlarla ilgili gerekli önemler mutlaka alınmalı ve bu konuda TESK’in görüşlerine baş vurulmalıdır.

9 - ) Lokomotif durumda ve kamunun elinde bulunan elektrik, doğalgaz ve su gibi girdilere sürekli zam yapmaktan mutlaka kaçınılmalı. Çünkü, bunlar ekonomiyi sürekli olumsuz etkiler, enflasyonu azdırır.