Turizm sezonunun açılmasıyla turistlerin ülkemizden olumlu izlenimlerle ayrılması için esnaf ve sanatkarlar olarak üzerimize düşen gerekli çalışmaların yapılmasını isteyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, turizmin ülkemizin en büyük ve en çok döviz kazandıran sektörlerinin başında geldiğini ve bu konuda duyarlı olunmasını isteyen bir genelgeyi tüm oda, birlik ve federasyonlara gönderdi.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu sıkıntılı dönemde, Türkiye ekonomisi için geçmiş yıllara göre daha da büyük bir önem taşımaktadır. Ülkemiz, daha çok turist ağırlamak istemekle birlikte gelir ve istihdam artışına katkısı olması açısından turizm sektöründen yararlanma beklentisindedir. Ancak güleryüz, nezaket, yardım, ikram, temizlik, ülkemizin ve insanımızın doğru ve iyi tanıtılması açısından son derece önemlidir. Konunun önemine binaen tüm oda, birlik ve federasyonlarımıza turizmin ülkemiz için, esnaf ve sanatkarımız için ne kadar önemli olduğunun vurgulandığı bir genelge gönderdik. Turistleri, ülkemize bir daha gelmeleri ve komşularına, arkadaşlarına ülkemizi tavsiye etmeleri için mutlu olarak ülkelerine göndermeliyiz” dedi.
“YERİ YABANCI AYRIMI YAPILMAMALI”
Okulların tatile girmesiyle iç turizmin de hareketleneceğini, daralan piyasaların açılmasıyla esnafında iş yapmayı beklediğini belirten Palandöken, “Yerli turizmi yabana atmayalım. Şehrimize, kasabamıza gelen yerlisi yabancısı herkesi aynı önemde ağırlayalım. Büyük otel ve tatil köylerimizde yerli turiste pahalı, yabancıya her şey dahil ucuz fiyat politikasından da yavaş yavaş vazgeçelim” diye konuştu.
“İŞSİZ GENÇLERE TURİZM EĞİTİMİ VERİLMELİ”
Turizm sektörünün geniş bir istihdam alanı oluşturduğunu ve mevsimsel olarak çalışan tesislerde sürekli çalışan eğitimli personelin asgari sayıda tutulduğunu ve büyük bir bölümünün, genelde mesleki eğitim almamış dönemsel çalışan personelden oluştuğunu kaydeden TESK Başkanı Palandöken, “Ülkemizde gençler arasındaki işsizlik oranı yüzde 28,6’lara çıkmıştır. İşsizliğin yaygın olduğu yörelerdeki işsiz ve niteliksiz gençlerin turizm alanına yönlendirilmesi, bu alanda eğitilip yeterli hale getirilmeleri, bir yandan turizm sektöründe olumlu etki yaratacak, diğer yandan işsizliğin önlenmesine katkı sağlayacaktır. Özellikle turizm sezonunun ölü olduğu dönemlerde bu gençleri turistik yörelerimizdeki kamuya ait sosyal tesislerde barındırmak ve turizm alanında pratik ve teorik eğitime tabi tutmak bir taşla iki kuş vurmaya yardımcı olacaktır. Böyle bir faaliyet ile hem tatil yapma imkanı bulunmayan gençlere bu imkan sunulacak, hem belirli meslek dallarında beceri kazandırılacak, hem de turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu işgücü meydana gelmiş olacaktır” şeklinde konuştu.