ANKARA- Sebze ve meyvenin 4’ te 1’nin tüketilmeden
israf edilerek çöpe atıldığına dikkat çeken
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu
yılın ilk yarısında üretilen sebze ve meyvelerin ortalama yüzde 25’i daha
sofraya gelmeden tarlada, taşıma sırasında, yüksek fiyattan dolayı tezgâhta
kaldığı için 13 milyon ton sebze ve meyve çöpe gidiyor. İsrafın önüne geçmek
için öncelikle ürünlerin taşınması ve saklanmasındaki zincirler
iyileştirilmeli, soğuk hava depolarının kapasitesi artırılmalı. Satış
noktalarında ürünler uygun fiyata satılarak her kesimden vatandaşın sebze ve
meyveye ulaşmasının imkânı sağlanmalı. Çiftinin elinde ürün kalmamalı” dedi.
-“SEBZE MEYVENİN ORTALAMA YÜZDE 25’İ ÇÖPE GİDİYOR”
Sebze meyvedeki
israfın büyük boyutlarda olduğuna dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu
(TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yaş
sebze ve meyvedeki israfın sonuçları maalesef çok çarpıcı. TZOB’un verilerine
göre hasatta yüzde 4 ile 12, taşımada yüzde 2 ile 8, pazara hazırlık evresinde
yüzde 5 ile 15, depolamada yüzde 3 ile 10, tüketicide yüzde 1 ile 5 oranında
kayıp yaşanıyor. Yani 51 milyon ton olan toplam yaş sebze meyve üretimimizin 13
milyon tona yakını çöpe gidiyor. Pandemi döneminde gıdanın ne kadar önemli
olduğu ortaya çıktı. Birçok ihtiyacımızı öteleyip gıdaya ağırlık verdik.
Yaşamak ve ayakta kalmak için en çok ihtiyacımız olan bu ürünlere ekonomik
kayıp bakımından da her zamankinden daha çok önem vermeliyiz. Tarladan sofraya
kadar her aşamada özenli ve dikkatli davranmalı, ihtiyacımız kadar alarak
israfa izin vermemeliyiz” diye konuştu.
-“PLANLI TARIMSAL ÜRETİM YAPILMALI”
Çiftçilerin
emeklerinin karşılığını tam olarak alması ve sebze meyvelerin israfının önüne
geçilmesi için planlı üretimin artık kaçınılmaz olduğunu anlatan Palandöken, “Sebze meyvelerin taşınma ve saklanma
esnasında yaşanan israf boyutunu aşmak için soğuk hava depoları ile taşımaya
uygun araçların iyileştirilmesi ve kapasitesinin artırılması gerekiyor. Öte
yandan bilinçli ve planlı tarımsal üretim yapılmalı ki, çiftçinin de emekleri
ile ürünleri boşa gitmesin. Şöyle ki bu yıl patates üreten çiftçi para kazandı,
soğan üreticisi kazanamadı diye soğan üreticisi bir sonraki yıl patates
ekmemeli. Planlı ve ihtiyaca göre üretime yönelerek israfın önüne geçmek için
bölgesel üretime ağırlık vermkeliyiz” şeklinde konuştu.