ANKARA- Ülkemizde her gün 6 milyon ton ekmeğin çöpe gittiğine dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bayramlar birlik beraberliğin, paylaşmanın
ve dayanışmanın en üst seviyede yaşandığı özel günlerdir. Ancak uzun bayram
tatillerinde gıda israfı ne yazık ki artırıyor. Ülkemizde her gün 6 milyon ton
ekmeğin israf edildiği bilinen bir gerçek. Gıda israfı çok boyutlu olarak ele
alındığında akaryakıtta, elektrikte, suda ve her alanda
katlanarak artıyor. Bunları üst üste koyunca milyonlarca lira kaybediyoruz. Tüm
dünyada ve ülkemizde ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu dönemde bir lokma
ekmeği, bir damla suyu bile israf etmemek gerek. Bu bayram özellikle israftan
kaçınmak milli görevimiz olmalı” dedi.
-“İSRAFTAN KAÇINALIM”
Her geçen gün israfın arttığını hatırlatan Türkiye Esnaf
ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Türkiye
İsrafı Önleme Vakfı’na göre ülkemizde yılda 26 milyon ton gıda israf ediliyor.
Özellikle son yıllarda pandeminin üretim üzerindeki etkileri ve küresel iklim
değişikliklerine bağlı olarak yaşanan doğa felaketleri tüm dünyada ülkelerin
gıda güvencesini sağlamaya yönelik uyguladığı korumacı politikaların önemini
bir kez daha ortaya koydu. Bu kapsamda israfla mücadele etmek için aileden
başlamak üzere okullarda, yurtlarda, yemekhanelerde, otellerde, iş yerlerinde, kamu
kuruluşlarında ve hayatın geçtiği her alanda topyekûn bir seferberlik
başlatılmalı. Vatandaşlarımız bir yandan enflasyona bağlı olarak gelişen hayat
pahalılığı ile mücadele ederken diğer yandan bin bir emekle aldığı ürünleri
israf etmemeli” diye konuştu.
-“ÜRETİM, DAĞITIM VE SATIŞ AŞAMASINDAKİ İSRAFI
ÖNLEMELİYİZ”
Gıda fiyatlarındaki artışın
önüne geçmek için israfla mücadelenin çok büyük önem taşıdığına işaret eden
Palandöken, “Piyasada özellikle gıda ürünlerinde fiyat artışının yaşandığı bu
dönemde israftan kaçınmak hayati önem taşıyor. Hem aile bütçemiz hem de milli
ekonomimiz için israfla mücadelemiz hız kazanmalı. Vatandaşlarımız
tüketebileceği kadar alışveriş yaparak ülkemizin nimetlerini israf etmemeli.
Öte yandan ürünlerin tarladan sofraya gelinceye kadar yoldaki israfı da en
büyük kayıplardan biri. Öncelikle üretim aşamasında hasat yöntemi ve saklama
koşulları revize edilmeli. Dağıtım aşamasında soğuk hava depoları ve hızlı
dağıtım sağlanmalı. Satış aşamasında ise ürünler makul miktarlarda paketlenip
satışa sunulmalı. Artık yeni bilimsel araştırmaların yapıldığı ve geri
dönüşümün rövanşta olduğu bu dönemde israfla mücadele etmek vatandaşlık
görevidir” şeklinde konuştu.