ANKARA- Ekmek, su, gıda ürünleri ya da enerji gibi
birçok konuda israfın boyutunun her geçen gün arttığını vurgulayan TESK Genel
Başkanı Bendevi Palandöken, “İsrafın ne
dinimizde ne de kültürümüzde yeri olmamasına ve israf değil aksine tasarruf
etme devrinde olmamıza rağmen maalesef israf boyutları her geçen gün artıyor. Ülkemizde
günde 100 milyona yakın ekmek üretiliyor ve bunun 7 milyona yakını çöpe giderken,
evlerde ısıtma ve aydınlatmada kullanılan enerjinin yüzde 35’i israf ediliyor. Ne
ekmekte ne gıdada ne enerjide ne de suda hiçbir konuda israf yapmamaya özen
göstermeliyiz” dedi.
-“MAALESEF ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA HER SANİYE İSRAF DEVAM
EDİYOR”
Ülkemizde her yıl 7,7
milyon ton yiyeceğin çöpe atılarak israf olduğunu vurgulayan Türkiye Esnaf ve
Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Birleşmiş Milletler son Gıda İsraf
Raporuna göre ülkemizde her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. Oysaki
özellikle pandeminin de bizlere öğrettiği en önemli şey, sağlıktan sonra
gıdanın, suyun ve enerjinin sağlık kadar önemli olduğudur. Yani israf değil
aksine tasarruf etme devrindeyiz. Sebzenin yüzde 25’i, meyvenin ise yüzde 40’ı
tarladan tezgahlara gelene kadar ya da evlerimizden çöpe giderek israf oluyor. İsrafın
boyutları maalesef sadece gıda ile değil su, enerji gibi birçok konuda da
yapılıyor. Üstelik bu israfın yarısından fazlası da gelişmiş ülkelerde
yapılıyor. Damlatan muslukları tamir ettirmek, ihtiyaçtan fazla ekmek, gıda,
kıyafet ya da ayakkabı gibi ürün almamak, kullanılmayan ışıkları kapatmak gibi
basit ama çok etkili davranışları alışkanlık haline getirmeliyiz. İsrafın ne
dinimizde ne de kültürümüzde hiçbir zaman yeri olmadığı gibi, tasarrufun da hem
cebimize hem ülke ekonomisine hem de doğaya faydalı olduğunu unutmamalıyız” diye
belirtti.
-“İSRAFI AZALTMAK ENFLASYONU DÜŞÜRMEYE YARDIMCI OLUR”
Onlarca okul, köprü,
hastane gibi topluma hizmet edecek harcamalar yapılabilecekken, israf nedeniyle
bu meblağların buharlaştığını hatırlatan Palandöken, “Ekmek kadar kutsal bir yiyecek bile ülkemizde günde 7 milyona yakın adet
israf oluyor. İsrafı durdurmazsak enflasyonun da düşmesini bekleyemeyiz. Buna
dur demek bizlerin elinde. Bozulmaya yakın gıda ürünlerinden birçok şekilde faydalanıp
başka formda tüketmek, sokak hayvanlarına artan yiyecekleri ayırmak gibi
alışkanlık edinmeliyiz. Birçok konuda kolay şekilde israfın önüne geçildiğinde
açlık ya da yoksulluk gibi terimler tamamen hayatımızdan çıkacaktır. Çünkü
israfın ekonomik olarak boyutları ile onlarca okul, köprü, hastane
yapılabilecekken bu kadar büyük bir meblağı çöpe atmak doğru bir davranış değil”
diye konuştu.