ANKARA-
Ülkemizin turizm gelirini artırmak için
öncelikle turizmi geniş bir alana yayarak her şey dahil sistemden vazgeçilmesi
gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “2021 yılında ülkemize gelen yabancı turist sayısı 29.4
milyonken 2022 yılında 44.5 milyona yükseldi. Bununla beraber turistlerin
ülkemize getirdiği döviz miktarı da yüzde 53,4 artarak 24 milyar dolardan 46
milyar dolara çıktı. Her mevsim ayrı bir turizm potansiyeline sahip olan
ülkemizde turizm gelirlerini sadece yaz aylarına değil; döviz getirisi daha
fazla olan sağlık, kültür, gastronomi gibi diğer alanlara da yaymalıyız.” dedi.
-“TURİSTLERİN
KİŞİ BAŞI HARCAMALARINDA YÜZDE 12 AZALIŞ VAR”
Yabancı turistlerin dolar bazında kişi başı
ortalama harcamalarında azalma olduğunu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları
Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Her ne kadar turist sayısı artsa da 2021 yılında bin 28 dolar harcama
yapan bir turist, geçtiğimiz yıl 901 dolar harcama yaptı. Kişi başı
harcamalardaki bu düşüşün en önemli sebebi, turistlerin otel gibi sabit bir
noktaya bağlı kalması ve yeterince gezmemesidir. Burada turizm acentelerine
büyük görev düşüyor. Turizmi tek bir alana indirgeyen ve turistleri otelden
çıkarmayan her şey dahil sistemden vazgeçilmeliyiz. Böylelikle esnaf ve
sanatkârlarımızın turizm gelirinden elde ettiği payı arttırarak ülke
ekonomisine katkıda bulunmalıyız” diye konuştu.
-“SAĞLIK
TURİZMİ İÇİN GELEN TURİSTLER DAHA FAZLA DÖVİZ BIRAKIYOR”
Dört bir yanı cennet olan ülkemizin çok geniş
bir turizm potansiyeli olduğuna dikkati çeken Palandöken, “2022 yılında 876 bin 521 kişi sağlık turizmi için gelerek ülke
ekonomisine 1 milyar 600 milyon dolar döviz getirisi sağladı. Saç ekimi,
katarakt ameliyatı, diş operasyonları, romatizma tedavileri, hacamat ve sülük
tedavileri gibi her türlü operasyon için ülkemize gelen turistler ise
diğerlerinin en az iki katı daha fazla döviz bırakıyor. Kaplıcalarımız, şifalı
sularımız, yaylalarımız, dağ havası, ormanlık alanlar gibi doğal varlıklarımız
sağlık turizmi ile daha çok değerlendirilmeli” ifadelerini kullandı.
-“GASTRONOMİ
TURİZMİ TÜM DÜNYADA GELİŞEN BİR TREND”
Öte yandan her şey dahil sistemin gastronomi
turizminin gelişimi açısından büyük bir engel olduğunu söyleyen Palandöken, “Artık turistler seyahat ettikleri
ülkelerin yalnızca tarihi ve doğal güzelliklerini değil damak tadını da
deneyimlemek istiyor. Özellikle sosyal medya kullanımının had safhaya ulaştığı
bu dönemde gastronomi turizmi için gelenler paylaştıkları fotoğraflarla
ülkemizin tanıtımına da katkı sağlıyor. Türk mutfağında her yörenin ayrı bir
lezzeti var. Karadeniz’e giden turist ile Güneydoğu’ya giden turist birbirinden
çok farklı lezzetleri tadabilme şansına sahip. Bu çeşitliliği çok iyi
kullanarak turizme yeni bir ivme kazandırabiliriz” şeklinde konuştu.