Enerji fiyatlarına yapılan zamlardan ağzı yanan işçi, memur, emekli, esnaf ve sanatkar ile imalatçı kesimin, 2010 bütçe görüşmelerinde pek çok şeye zam geleceğinin ortaya çıkması ve doğal gaza yüzde 70'lere varacak zam yapılacağı söylentisi karşısında piyasaların durumunu değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Zam söylentisi bile piyasaların allak bullak olmasına yetti. Doğalgaz zammı, sırasıyla elektriğin ve akaryakıt fiyatlarının artmasına sebebiyet verecek, dolayısıyla tüm üretim ve hizmet maliyetleri artıracağından genel fiyat seviyesinde de yükselişler olacaktır. Yani zam furyası başlayacaktır. Vatandaşın önüne konacak bu faturayı ödeyecek gücü yoktur. Şu an için Türkiye ekonomisi bunu kaldıracak noktada değildir" dedi.
"YAZIN İNİYOR, KIŞIN ÇIKIYOR"
Doğalgaza , Ocak ve Haziran aylarında yüzde 7.4’er, Ağustos’ta yüzde 16,88, Ekim’de yüzde 4,6, Kasım’da yüzde 22,50 olmak üzere 2008 yılında toplam yüzde 58.7 zam gelmiştir. Şubat ve Mayıs 2009 tarihlerinden geçerli olmak üzere yüzde 43 indirim yapılmıştır. Palandöken,"Kışın gelen zamlardan dolayı yüzde 30 doğalgaz kullanımı azalmıştır. Kullanamadığımız gazın da parası ödenmiştir. Ama kış bitince indirime gidilmiştir. Şimdi yine kış mevsimi geldi, yüzde 70 zam konuşulmaya başlandı. Bunu anlamak mümkün değildir. Düşürün doğalgazın fiyatını hem vatandaş ısınsın hem de ucuz elektrik üretelim" diye konuştu.
"ELEKTRİĞE OTOMATİK ZAM"
1 Ekim 2009’da sanayi elektriğine yüzde 9,85, ticarethanelerin kullandığı elektriğe yüzde 9,78, konut elektriğine ise yüzde 9,68 oranında zam yapıldığını ve 1 Ocak 2008 ile 01 Ekim 2009 arasında toplam yüzde 59,42 zam yapıldığının altını çizen Palandöken, "Kümülatif olarak da yüzde 70’leri bulan elektrik zammı işçi, memur, emekli maaşlarındaki artışların kat kat üzerinde olmuştur. Elektrikte, doğalgazda indirim bekleyen esnaf, zam haberleriyle şok oldu. Akaryakıt zamları 2008 Temmuz ayından itibaren sürekli hale gelmiş, rekor fiyatlara ulaşmıştır. Üreticinin, çiftçinin, nakliyecinin Temmuz ayında 2,35 liradan aldığı mazot son yapılan zamlarla 2,76 liraya yükselmiş ve üç ay içerisinde yapılan zam oranı yüzde 18’e varmıştır" şeklinde konuştu.
"ESNAFIN DAYANMA GÜCÜ KALMADI"
Krizin büyük tahribatının etkilerinin henüz geçmediğini de anlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Düşük enflasyon ve faiz oranlarının olumlu etkileri yapılacak zamlarla ortadan kalkacak, yatırım ve üretim yapılmayacaktır. Çünkü kimse önünü göremiyor. Şuan ülkemizin sıkıntısı talep yetersizliği olduğuna göre, yıllık enflasyon rakamının üzerinde yapılacak zamlar,alım gücü düşen vatandaşımızla birlikte esnaf ve sanatkarımızı da vuracaktır. En pahalı elektrik faturasını ödeyen esnafın, işlerin iyice düşmesi, kredi bulmada yaşadığı sıkıntılar nedeniyle dayanma gücü kalmamıştır. Kepenk kapatmaların hızlanmasıyla, ülke olarak en büyük sorunumuz olan işsizliğin artmasından endişe duyuyoruz" dedi.