ANKARA - Yeni yıla girerken alkol alacak olan vatandaşları uyaran TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TAPDK (Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu) Belgesi olmayan, kendi iştigal konusu dışında yılbaşı sepetleri hazırlayıp, haksız rekabet yaratan gelişigüzel yerlerden içki almamalarını istedi. Tüketilen alkollü içkileri alırken mutlaka TAPDK belgesine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, geçmişte yaşanan alkol zehirlenmesi olaylarının tekrar etmemesi için mutlaka TAPDK Belgeli yerlerden alışveriş yapılmasını istedi.
"TÜKETİMDEKİ DÜŞÜKLÜĞÜN SEBEBİ KAÇAK İÇKİ"
Özelleşmeden sonra alkollü içki satışının piyasada serbestleştiğine dikkat çeken Bendevi Palandöken, "İrili ufaklı 170 olan yerli ürün çeşidi şuan itibariyle 1520'lere, ithal ürün çeşit sayısı da 1600 civarında. Yılda 44 milyon litre rakı, 45 milyon litre şarap, 2 milyon litre viski tüketilmektedir. Firma ve ürün sayısının artmasına rağmen, geçen yıllara göre tüketimdeki düşüklüğün sebebi kayıt dışı ve sahte alkollü ürünlerin piyasaya sürülmesinden kaynaklanmaktadır. Bugün, itibariyle yeni yıla sayılı günler kala tüketici vatandaşlarımızın dikkatli olmaları gerekir. Yerel Yönetimlerin ve Emniyet Görevlilerinin , daha önce yaşanan ölümcül sonuçlara yol açan sahte içkinin yapımında kullanılan etil alkol ile metanolü çok sıkı denetlemesi gerekir. Metanol, etil alkolden 5 kat daha fazla insan vücuduna zarar vermektedir" dedi.
“DÜŞÜK FİYATLA SATILAN İÇKİLERDEN UZAK DURUN”
Alkollü içkileri, normal satış fiyatının altında bir fiyattan asla satın alınmamasını isteyen Palandöken, "Çünkü, normal fiyatın altında satılan ürünün, sahte veya kaçak olması muhtemeldir. Sahte, kaçak veya izinsiz olarak üretilen üründen korunmak için; alkollü içki alış verişinizi, TAPDK Satış Belgesi sahibi perakende satıcılardan yapınız. Yılbaşı sepetlerinin içindeki alkollü içecekleri kontrol ediniz. Alkollü içkileri, perakende satıcıların açıkça sergilenmekte olan raflarından seçiniz. Asla tezgah altından veya görünmeyen yerlerden çıkarılan ürünleri almayınız. Alkollü içkilerin şüpheli görülen ambalaja sahip olanlarını ve ambalajlarının üzerinde bandrolü görmeden asla almayınız. Bu tür ürünler sahte veya kaçak olması muhtemeldir" diye uyardı.