-"İDDALAR ACİLEN CEVAPLANMALI"
Bakanlar Kurulu`nun kotayı yüzde 50`lere kadar yükseltme ve düşürme yetkisine sahip olduğunu belirten Palandöken, "Ancak bugüne kadar yetkisini yükseltme üzerine kullandı. Bu konuda Danıştay`ın AB ülkelerinde yüzde 2 olan NBŞ üretim kotasının Türkiye`de sürekli artırılmasının sektörde pancar şekeri aleyhine dengeleri bozduğu gibi pazar payını daraltmaktadır. Bu da stokları artırıyor. Bazı şirketler nişasta bazlı şeker için belirlenen kotanın üzerinde üretim yapıyor. Bu nedenle üretimle satış arasındaki rakamlar farklı. Ülkemizdeki kaçak üretimin yanı sıra, yurtdışından da Türkiye`ye kaçak GDO`lu nişasta bazlı şeker sokuluyor iddiaları cevaplanmalıdır" diye konuştu.
-"İZLEME KURULU OLAYA EL KOYMALI"
Yetkili yetkisiz herkesin açıklamalarla halkı endişeye sevk ettiğini anlatan Palandöken, "Piyasada trilyonluk nişasta bazlı şeker var. Elde somut belgeler yoksa bu tür açıklamalar yapılmamalıdır. Bu tür açıklamaların önüne geçilmez ise ekonomiye büyük zararlar verir. Bu açıklamalar direk olarak esnafımızı zan altında bırakmakta. En önemlisi obezliğe yol açtığı, kanser, kalp, böbrek, diyabet, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklara neden olduğu için bazı AB ülkelerinde yasaklanan nişasta bazlı şeker denetimsizlik nedeniyle merdiven altı olarak bilinen sağlıksız ortamlarda da üretiliyor. Kola fabrikaları başta olmak üzere, pek çok reçel ve helva fabrikaları nişasta bazlı şeker kullanılmakta olduğu söylentileri endişelendiriyor. Avrupa`da kişi başına 1.5 kilo düşerken, ülkemizde 6 kilo nişasta bazlı şeker düşmektedir." şeklinde konuştu.
"ÜRÜNLERİN ÜZERİNE ‘SAĞLIĞA ZARARLIDIR` YAZILMALI"
Sağlık Bakanlığını konuya önem vermesi için uyaran Palandöken, "Bu koşullarda tüketiciye satılan gıda ürünleri ile birlikte restoran, pastane ve büyük yiyecek içecek tedarikçilerine satılan ürünler içinde geçerlidir. Yönergeye göre ürünün içindeki malzemeler genetik yapısı değiştirilmiş gıda ürünleri, ambalaj gazları, tatlandırıcılar, aspartam, kinin, kafein, meyan kökü, phytosterol için etikette özel bir ibare gerekmektedir. Ülkemizde bu yönde sıkı denetimin yapılması, ürünlerin üzerine sigara paketlerindeki gibi ‘sağlığa zararlıdır, obezite yapar, kansere yol açar. İbareleri yazılmalıdır. Çünkü, 15 ülkede 300 bin ton, Türkiye`de ise 540 bin ton nişasta bazlı şeker kullanılıyor" dedi.