AVM ENFLASYONU
2010 yılında açılan AVM`lerin yüzde 58`i, mevcut 268 AVM`nin yüzde 80`inin İstanbul ve Ankara`da olduğunu belirten Bendevi Palandöken, "Türkiye`de yapımı süren ve projelendirilen AVM`lerin de devreye girmesiyle toplam kiralanabilir alanın 6.8 milyon metrekareye, bin kişiye düşen alanın da Türkiye`e 89 metrekareden 100`e, İstanbul`da ise 185 metrekareden 247 metrekareye çıkması bekleniyor. Ankara şu anda 215 metrekare ile AVM şampiyonu olarak Avrupa ortalamasının üzerine çıkarken, İtalya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelere fark atmış durumda" diye söyledi.
NÖBETÇİ AVM DÖNEMİ
Aynı konsepte, aynı markalarla yan yana açılan AVM`ler birbirine zarar vererek ciro kaybına uğradığını, telafi etmek için "İstanbul Shopping Fest" alış veriş günleri düzenlediklerini söyleyen Palandöken, "Avrupa ve Anadolu yakasında her gün bir AVM gece 02.00`ye kadar nöbetçi bırakılacak. Sezon olmasına rağmen alışverişlerde yüzde 30`dan başlayarak yüzde 80`e varan indirim başlatarak haksız rekabet edecekler. Ayrıca, saat 02.00`den sonraki alışverişlerde ekstra indirim uygulayarak, vatandaşın dengesini bozacaklar. Bakın geçen yıl sadece tüketici kredileri 41 milyar lira arttı. Bu şu demek, halkımız daha henüz kazanmadığı 41 milyar lirayı peşinen harcadı. Bu hızla devam ederse ödeme sıkıntısı yaşayan aileler dara düşebilir, sosyal sıkıntılar artar. Çoğu yabancı sermayeli AVM`ler bunları düşünmüyor tabii. Yakında Anadolu`nun diğer illerinde de başlamasını bekliyorum" dedi.
PİYASANIN KURALLARI KONMALI
Şehirlerin merkezlerinde açılarak pek çok sorunu da beraberinde getirdiklerini vurgulayan TESK Genel Başkanı, "Şehir planlaması, geleneksel perakendecilik, sosyo-ekonomik dengeler açısından pek çok kez yaşanan sıkıntıları dile getirdik. AVM dışındaki caddelerde, mahallelerde ki konfeksiyoncu, tuhafiyeci, billuriyeci yani geleneksel perakendeci ne yapsın? Dükkânlarımız ışıksız mı kalsın? Piyasanın kuralları konmadan çalışma koşulları ve haksız rekabet önlenemeyecektir. Mutlaka "Perakende Yasası"nın çıkarılması gerekiyor" diye konuştu.