Döküm yöntemiyle üretilen ürünlerin daha ucuza mal olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yazılı açıklamada şunları söyledi;
-"ATÖLYELER İHTİYAÇIMIZI KARŞILAMIYOR"
"Döküm sektöründe üretilen ürünlerin cinsi, miktarı ve kaliteleri toplumların ekonomik yapılarıyla değişim göstermektedir. Sanayileşmekte olan toplumlarda, döküm ürünlerinin öncelikle konut, ulaştırma, kent alt yapıları ve tarım aletleri alanlarında yoğunlaştığı görülmektedir. Ancak, küçük sanayicilerimizin dökümhanelerinde belediye zabıtalarınca yapılan kontroller neticesinde ruhsat ve küşatı olmayan işyerlerinin kapatılmasına sıra gelmiştir. Özellikle sitelerimizdeki dökümhaneler Belediyelerden çalışma ruhsatı alabilmek ve mevcut emisyon izin belgelerini yenileyebilmek için yoğun gayret sarf etmektedirler. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı desteğiyle yapılan dökümcüler sanayi sitemizde makine tesisat sayısındaki artış ve döküm sanayimizin ihracat yapması gibi olumlu gelişmelerden dolayı döküm atölyelerimiz artık üyelerimizin ihtiyacını karşılayamaz durumda"
-"SÜRE UZATILMALI, ÇALIŞANLAR ZORA SOKULMAMALI"
Ruhsatı olmayan dökümhanelere gerekli işlemleri tamamlamak üzere verilen 20`şer günlük izinlerin bitmiş olup küçük sanayicinin yanında çalışan işçi ve personelin zor duruma düştüğünü kaydeden Palandöken, "6111 sayılı yasa kapsamında vergi ve sigorta borcu yapılandırmalarından faydalanan sanayici esnafımızın iş yerlerinin kapatılması durumunda taahhütlerini yerine getirmekte zorlanacaktırlar" diye konuştu.
-"DÖKÜMHANELERİN MAKİNALAŞMASI ARTIK ZORUNLU"
Dünyadaki döküm talebinin hızla artmasıyla üretimin bu talebi karşılayabilmesi için dökümhanelerin makinalaşmasının zorunlu hale geldiğinin altını da çizen Bendevi Palandöken, "Dökümhanelerimizin giderek yetersiz kalmasından dolayı ek sundurmalar yapılmış olup ihtiyaç karşılanmaya çalışılmıştır. Bu durum imar yasasına ve iskan ruhsatına uymadığından evine ekmek götüren küçük sanayicimiz ve esnafımız küşat-ruhsat alma konusunda çok büyük sıkıntı yaşamaktadır. İlaveler iptal edildiği takdirde çoğu dökümhanenin makine ve tesisatı dışarıda kalacaktır. Çevre ve yönetmeliklerin sürekli değişmesi ve diğer malum sorunlar nedeniyle Emisyon izin belgesi alma süreci de uzamaktadır. İstenen belge sayısının fazla olması ve yönetmeliklerin sık sık değişmesi belgelerin sürekli yenilenmesi küçük sanayicimize ve esnafımıza büyük sıkıntı yaşatmaktadır. Çalışma verimi düşmektedir. Küçük dökümhanelerin faaliyette bulunmamasından dolayı ülke ekonomimiz zarar görecektir. Yeni planladığımız Türkiye`nin ilk dökümcüler İhtisas Organize Sanayi bölgesinde yer alacak 250 dökümhanede yılda 500 bin ton döküm ve 1 milyar dolarlık katma değer üretilecek ve 10 bin kişiye istihdam sağlanacaktır. Küçük sanayicimiz ve esnafımız yeterli destek verildiğinde Dökümcüler İhtisas OSB`ye sıcak bakmaktadır. Devlet desteği sağlandığında küçük sanayici ve esnafımızın yüzde 70`i daha sağlıklı bir ortamda çalışacak ve istihdam sağlayacaktır" dedi.