Üretici fiyatlarında enflasyonun yüzde 11`e kadar çıkmasının endişe verdiğini belirten Palandöken, yaptığı açıklamada "Son on yıldır enflasyonla mücadelede çok önemli yol kat ettik. Bunca emeğin boşa gitmemesi için fiyatların mutlaka kontrol altında tutulması gerekir" diye konuştu.
-"DÖVİZ EN ÇOK AKARYAKITI VURUYOR"
Döviz kurlarındaki artışın sadece ithal ürünlerin fiyatını etkilemediğini söyleyen Palandöken, "Döviz kurları, enflasyonu en çok akaryakıt fiyatlarından vuruyor. Benzin ve mazotun fiyatı arttıkça hemen hemen tüm ürünlerin fiyatı yükseliyor. Dolayısıyla, akaryakıt fiyatlarının kontrol altına alınması halinde, enflasyon da otomatik olarak kontrol altına alınmış olacak. Petrol fiyatlarının uluslar arası piyasada belirlenmesi nedeniyle fiyatlara müdahale edilmesi mümkün değil. Fakat, Fiyata müdahale edilemiyorsa vergisine müdahale edilsin. Petrol fiyatları yükseldikçe vergisi azaltılırsa fiyatlar da daima dengede olacaktır" dedi.
-"VERGİLERİN AZALTILMASI BÜTÇEYİ ETKİLEMEZ"
Akaryakıt üzerinden alınan vergilerin azaltılmasının bütçeyi çok fazla etkilemeyeceğini de belirten Palandöken, "Fiyatlar azaldıkça akaryakıt talebi artacağından vergi gelirlerinde bir azalma olmayacaktır. Diğer taraftan, torba kanunun bütçeye çok ciddi bir katkısı oldu. Dolayısıyla litrede 15-20 kuruşluk vergi indirimi, bütçede büyük bir açığa neden olmayacaktır. Kaldı ki, enflasyonun kontrol altında tutulması, çok küçük oranlarda bütçe açığı vermekten daha önemli" dedi.