Anayasa finali İstanbul`da gerçekleştirildi.

 

Anayasa finali İstanbul`da gerçekleştirildi.

21 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu `Anayasa Platformu`nun son `Türkiye Konuşuyor` taraması 28 Nisan da İstanbul`da gerçekleşti. İstanbul`la birlikte `Türkiye Konuşuyor`a katılan `Anayasa gönüllüsü` sayısı 6 bin 500`ü aştı. Sonuçları belirlenen 11 ilde en çok `Adalet` isteğinin öne çıktığı görüldü. 21 sivil toplum örgütünün birlikte oluşturduğu `Anayasa Platformu`nun düzenlediği `Türkiye Konuşuyor` çalışması, 12`ncisi İstanbul`da gerçekleşen 1053 kişinin katıldığı buluşmayla tamamlandı.  Edirne`den Diyarbakır`a kadar 11 ilde ortaya çıkan sonuçlar da netlik kazanmaya başladı. Buna göre, yeni anayasanın katkı sağlamasının beklendiği en önemli konuların başında yüzde 69`a varan oranlarda `Adalet` yer aldı. İstanbul`daki çalışma daha sonra toplu sonuçlara yansıtılacak.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek yaptığı konuşma da , Mecliste görev yapan insanlar olarak, vatandaşlar adına iş yaptıklarını, talimat verme ve tavsiyede bulunmanın vatandaşların hem hakkı, hem de yetkisi olduğunu söyledi.

Çiçek, 19 Ekim`den bu yana bu toplantılara katılarak, yeni anayasadan beklentileri öğrenmek için çalıştıklarını ifade ederek, ``Ne istiyorsanız, ne düşünüyorsanız, 1 Mayıs`tan itibaren yapacağımız çalışmalarda en belirleyici görüş, sizlerin teker teker ortaya koyduğunuz görüşlerdir`` dedi.

Türkiye`nin kronik sorunlarının çözülmesi için yapılacaklara değinen Çiçek, şöyle konuştu,``Burada 22 çatı kuruluşu denildi. Bunlar içerisinde menfaat çatışması olanlar, aynı kulvarda birbiriyle yarışanlar var. İşçi temsilcileri, işveren temsilcileri, meslek temsilcileri burada. Türkiye`nin anayasa da yapacaksa, başka türlü sorunları da çözecekse sadece kürsünün arkasına geçip `Bu ülkenin birliğe, beraberliğe ihtiyacı var ama dördü bir araya gelemez, beşi bir araya gelemez görüntüsünden kurtulması lazım. Eğer birlik, beraberlik olacaksa, sorun çözülecekse böyle bir tabloya ihtiyacı var. Bu tabloyu egemen kılamazsak zaten hiçbir şey yapılamaz, yerimizde sayarız. Siyaseti kör dövüş haline getiririz. Artık demokrasi adına da cumhuriyet adına da başka ülkelerden örnek vermek yerine kendi toplumumuzdan, kendi demokrasi tarihimizden güzel örnekler verme zamanı gelmiştir. Şu tabloyu dört yıl, beş yıl, sekiz yıl, on yıl değil, bir yıl Türkiye`de egemen kılabilsek şikayet ettiğimiz birçok sorunun ortadan kalktığını göreceksiniz.``