Palandöken, "Anadolu`da esnaf çareyi göçte buldu"

 

ANKARA- Büyük AVM ve süpermarketlerin kuruldukları bölgelerde sosyo-ekonomik yapının bozulmasına yol açarak esnaf çeşitliliğinin azaldığına dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bilhassa Anadolu`daki küçük il ve ilçelerde devasa AVM ve mahalle aralarında mantar gibi çoğalan ucuzcu marketlerin açılması ile bitme noktasına gelen Anadolu esnafı çareyi göçte buluyor. Kentlerimizde hem nüfus azalıyor, hem de esnaf çeşitliliği kayboluyor. Artık konfeksiyoncu göremiyoruz. Mahallelerde berberler ile çay ocakları kaldı. Artık büyüklerin küçükleri yutmasına müsaade edilmemelidir. Acilen, zaman kaybedilmeden ‘Perakende Yasası` çıkarılmalıdır` dedi.

`REKABET ETMEK ZORLAŞTI`

Uluslararası sermayenin ülkemizdeki 250 milyar dolarlık perakende sektörüne el atarak hızla büyümesi ile rekabetin iyice zorlaştığını belirten Palandöken, `Discount (ucuzcu) marketler mahalle aralarında hızla yayılıyorlar. Maliyetleri üreticinin sırtına yükleyerek Private Label (kendi özel markaları) ürünler sattıkları için geleneksel perakendeci esnafın rekabet edebilmesi mümkün değil. Şu an ülke çapında 12 bin 100 mağaza sayısına ulaşmış durumdalar. Nüfusu 35 bin olan bir şehrimizde bile 9 tane discount market ile bir hiper market var.  İçinde her şeyin olduğu bu hipermarketlere merakla giden vatandaşımız ihtiyacından fazla alışveriş yaparken kesesine zarar verdiğinin farkına ay sonunda kredi kartı ekstresi gelince anlıyor. Vatandaşımız mahallesindeki esnafa önem vermelidir. En zor anında veresiye defterini açacak mahallede esnaf kalmayacak` diye söyledi.

 `ANADOLU ESNAFI ÇARE ARIYOR`

            İstanbul`da 102 AVM`ye karşılık Anadolu`nun 48 şehrinde 193 adet olan AVM ve hipermarketlerin, toplam sayının yüzde 66`sını oluşturması büyümenin Anadolu şehirlerine kaydığının bir göstergesi olduğunu vurgulayan Bendevi Palandöken, `Ekonominin kılcal damarları olan esnafın yok olmasına neden olan AVM`lerin çoğu şehrin yeşil alanı olarak ayrılmış yerlerine yapılmaktadır. Şehir merkezinde AVM yapılmasına izin verenler, şehre bir katma değer yaratmadan taze parayı alıp giderken geriye çöpünün kaldığını bilmelidir. AVM bulunmayan 32 ilimiz içinde hızla hazırlıklar yapılıyor. 2012 sonu itibariyle 340 AVM ile 9 milyon metrekare kiralanabilir alana ulaşılmasını hedefliyorlar. Anadolu esnaf ve sanatkârı da çareyi göçte buluyor. Dünün itibarlı esnafları bugün büyükşehirlerde işçi oluyor.  Perakende Yasası`nın çıkarılmasını, rekabet kurallarının konmasını ve şehir merkezlerine AVM yapılmasına izin verilmemelidir. Çünkü küçük esnafın yok olmasının yanında şehirlerde artık boşalıyor. Nüfus göçü nedeniyle bir Anadolu şehrimizde milletvekili sayısı 2`den bire düştü " diye konuştu.