Palandöken, `Esnafın korunması ve desteklenmesi tüketiciyi de korur`

 

ANKARA - Sokak aralarına kadar giren zincir marketlerin önce esnafı, ardından da birbirlerini bitireceğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Kontrolsüz açılan zincir marketler önce esnafı, sonra birbirlerini, en son da tüketiciyi bitirir. Olan esnafa ve nihayetinde de tüketiciye olur. Esnafın korunması ve desteklenmesi demek tüketicilerinde korunması demektir` dedi.

-`AYNI CADDE VE SOKAKTA 5 TANE ZİNCİR MARKET ESNAFI BİTİRİR`

Ülkemizdeki zincir marketlerin birçoğunun yabancı sermayeli olduğunun altını çizen Palandöken, `Ülkemizde zincir market sayısı 24 bin 618 e çıktı. Fakat ilk beş şirket 18 bin 494 şubeyle piyasanın yüzde 75`ini elinde tutuyor. Geriye kalan çoğu yerel 139 zincir market yüzde 25`lik paya sahip. Yeni açılan 3 bin 044 şubenin yüzde 97`sini yani 2 bin 926 şube yine bu 5 şirkete ait olarak açılmış. Ama buna rağmen yerel olanları bünyelerine katarak daha da büyüyorlar. Kendi ülkelerinde sokak aralarında market açamayan yabancı zincir marketler, bizim ülkemizde pazara tezgâh açar gibi istedikleri gibi işyeri açabiliyorlar. Küçücük bir sokakta tek bir bakkal tüm sokak sakinlerine hizmet verirken aynı sokakta 100-200 metreye 5 tane zincir market açılması, ekonominin mantığına dahi ters kalıyor. Belli ki amaç önce esnafı, sonra da birbirlerini bitirmek. Çiftçiyi işçi, esnafı da tezgâhtar yaptılar. Ancak unutulmaması gerekir ki bu şekilde rekabet ortamı kalmadığında fiyatlar artar, en büyük darbeyi de tüketici görür` diye konuştu.

-`ZİNCİR MARKETLERE ACİLEN KURAL GETİRİLMELİ`

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yapacağı düzenleme ile nüfus yoğunluğuna göre açılacak işyeri sayısının belirlenmesini son derece olumlu bulduğunu da belirten Palandöken, `Marketler rekabet ortamını yok edip tekelleştiğinde, bugün 5 kat kârla çalışanlar yarın 10 kat kâr etmeyi hedeflerler. Bugün ölçek ekonomisi yaratıp malları daha ucuza tedarik edenler, yarın üreticiyi ve toptancıyı da zor durumda bırakarak kendi şartlarını kabul etmeyenden mal almayacak noktaya gelirler. Tedarikçiler perişan zaten. Dünyada bunun örnekleri yaşanmıştır ve bu yüzden gelişmiş ülkeler bu soruna çözüm bulmak amacıyla yasal düzenlemeler yapmıştır. Bizim de en kısa zamanda bu düzenlemeleri hayata geçirmemiz gerekir. Artık pazarda tezgâh açar gibi zincir market açmanın önüne geçilmelidir` şeklinde konuştu.