PALANDÖKEN, `ESNAFIN E-TİCARETE AYAK UYDURMASI GEREK`

 

ANKARA- Türkiye`de kişi başı internet kullanımının günde yaklaşık 7 saate ulaştığına dikkat çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Nüfusumuzun yüzde 60`ı interneti aktif olarak kullanıyor. Dijitalleşen dünyada bu oran günden güne artacak. Dolayısıyla tüm kesimlerin dijital döneme ayak uydurması gerek. Esnafımızın da e-ticarette aktif olarak boy göstermesi için çeşitli platformlar oluşturulmalı ve esnafımıza bilgisayar üzerinden pazarlama teknikleri öğretilmeli ve teşvik edilmeli` dedi.

-`REKLAM VE PAZARLAMA SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN YAPILIYOR`

Özellikle sosyal medya ve internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte internet üzerinden yapılan satışların da arttığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Dünya çapında yapılan araştırmalara göre internet artık ekmek, su gibi bir ihtiyaç halini aldı. Türkiye nüfusunun yaklaşık 48 milyonu aktif olarak internet kullanıyor. Araştırmalara göre hem bilgisayardan hem de akıllı telefonlardan internete bağlananlar, günde 3 saatlerini sosyal medyada geçiriyor, 3 saat 45 dakikalarını ise internette harcıyor. Yani günde ortalama 7 saat internette geçiriliyor. Artık internete konulan ürünlerin reklam ve pazarlaması da sosyal medya üzerinden yapılıyor. Kullanıcıların tıklama alışkanlıkları ve paylaşımları ile sosyal medya tam bir pazarlama platformu haline geldi. Bu platformun dışında kalanlar ise pastadan pay alamıyor` ifadelerini kullandı.

-`ONLİNE PERAKENDE SATIŞLAR HIZLANIYOR`

Esnaf ve sanatkarın da e-ticarete dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Palandöken, `Uzmanlara göre 2018 yılında online perakende satışlar, geleneksel perakende satışlardan dört kat daha hızlı artış göstereceği tahmin ediliyor. Son dört yılda, ülkemizde online perakende satışlar 7.3 milyar TL`den 17.5 milyar TL`ye yükseldi. Ancak Türkiye`de online perakende satışların toplam perakende satışlar içindeki payı birçok ülkenin gerisinde kalıyor. Hem online perakende satışlarını artırmak hem de e-ticaret hacmini genişletmek için esnaf ve sanatkar da e-ticarete dahil edilmeli. Esnafımızın ürettikleri de İnternette satışa sunulmalı. Esnaf ve sanatkarın e-ticaretin dışında kalmaması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı`nın yaptığı çalışmaları olumlu buluyoruz. Bu çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. Böylece hem esnaf ve sanatkar bu alandan mahrum kalmaz hem de dijital ağ genişlemiş olur` diye konuştu.