ANKARA- Enflasyonla mücadele ettiğimiz bu dönemde gıda israfından kaçınmanın
milli görevimiz olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bir tarafta dünyanın dört bir yanında gıdaya ve temiz suya ulaşamayan
insanlar varken diğer tarafta israfın bu denli artması içler acısı bir durum. Ülkemizdeki gıda israfının yüzde 42’si
evlerde çöpe giden yiyeceklerden kaynaklanıyor. En çok çöpe atılan yiyeceklerin başında ise ekmek, unlu
mamuller, sebze ve meyveler geliyor. Özellikle enflasyonla
mücadele ettiğimiz bu dönemde her gün 6 milyon ton ekmeğin çöpe atılması kabul
edilemez. Cumhuriyetimizin 100. Yılında bu ülkenin her bir vatandaşı hem
kendisi hem de gelecek nesiller için israftan kaçınmalı” dedi.
-“ÜLKEMİZDE YILDA 26 MİLYON TON GIDA İSRAF EDİLİYOR”
Gıda israfı ile mücadele etmek için hayatımızın
geçtiği her alanda topyekun seferberlik başlatılması gerektiğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel
Başkanı Bendevi Palandöken, “Tüm dünyada ve ülkemizde ekonomik sıkıntıların
yaşandığı bu dönemde bir lokma ekmeği, bir damla suyu bile israf etmemek gerek.
Ancak Türkiye İsrafı Önleme
Vakfı’na göre ülkemizde yılda 26 milyon ton gıda israf ediliyor. Gıda israfı çok boyutlu olarak ele alındığında akaryakıtta, elektrikte, suda ve her alanda
katlanarak artıyor. Bunları üst üste koyunca milyonlarca lira kaybediyoruz. Oysa gıda israfı ile çöpe giden bu
parayı eğitim, sağlık, milli güvenlik gibi ülkemize katkı sağlayan alanlarda
kullanabiliriz. İsrafla mücadele etmek için aileden başlamak
üzere okullarda, yurtlarda, yemekhanelerde, otellerde, iş yerlerinde, kamu
kuruluşlarında ve hayatın geçtiği her alanda topyekûn bir seferberlik
başlatılmalı. İsrafla mücadele için kamu spotları oluşturulmalı” diye konuştu.
-“ÜRETİM, DAĞITIM VE SATIŞ AŞAMASINDAKİ İSRAFI
ÖNLEMELİYİZ”
İsraf edilen gıdanın
maliyetinin üretici, satıcı ve tüketicinin cebinden çıktığını anlatan
Palandöken, “Gıda israfı ile sadece paramız değil, ham
madde, doğal kaynaklar, enerji ve emeğimiz de israf ediliyor. Vatandaşlarımız
alışverişe çıkarken liste oluşturmalı ve ihtiyacı kadar alışveriş yapmalı.
Çünkü enflasyondan korunmak için ihtiyaç fazlası ürün satın almak arz-talep
dengesini bozduğu için fiyatların daha da artmasına sebep oluyor. Öte yandan
ürünlerin tarladan sofraya gelinceye kadar yoldaki israfı da en büyük
kayıplardan biri. Öncelikle üretim aşamasında hasat yöntemi ve saklama koşulları
revize edilmeli. Dağıtım aşamasında soğuk hava depoları ve hızlı dağıtım
sağlanmalı. Satış aşamasında ise ürünler makul miktarlarda paketlenip satışa
sunulmalı. Artık yeni bilimsel araştırmaların yapıldığı ve geri dönüşümün
rövanşta olduğu bu dönemde israfla mücadele etmek vatandaşlık görevidir” şeklinde konuştu