TESK'den Kadın Girişimciliğe Destek
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TESK Binası'nda yaptığı basın toplantısında proje hakkında bilgi verdi. Türkiye'deki iş gücü istatistiklerine göre, toplam çalışan 24,8 milyon kişiden yüzde 75'inin erkek, yüzde 25'inin kadın olduğunu belirten Palandöken, ''Çalışan kadınların yüzde 1'i işverendir, yüzde 13'ü kendi işine sahiptir. 2006 yılı rakamlarına göre, Türkiye'de kadın girişimciliğini temsil eden işveren ve kendi işinin sahibi kadınların, genel toplama oranı yüzde 14'tür'' dedi.
Bendevi Palandöken, daha önceki çalışmaları kapsamında, TESK'in hazırladığı ''Kadın Girişimcilerin Desteklenmesi Projesi''nin AB tarafından kabul edildiğini ve 2002- 2004 yılları arasında uygulandığını anlattı.
Projede başarılı sonuçlar alındığını aktaran Palandöken, 1816 kişinin kendi işini kurma ve yönetici olma konusunda eğitilerek iş hayatına kazandırıldığını, eğitimlere katılan 359 kişinin kendi işini kurduğunu söyledi.
Söz konusu projenin Türkiye'de en iyi uygulanan projeler arasında yer aldığını belirten Palandöken, bu projenin yeniden uygulanması için gelen yoğun talep üzerine TESK'in aynı konuda hazırladığı ''Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi'' projesinin AB yetkililerince 2005 programına alındığını ve 24 Temmuz 2007 tarihinde resmen uygulamaya konulduğunu anlattı.
-UYGULANACAK PROJE BÜTÇESİ 4 MİLYON 800 BİN AVRO-
Projenin iki bileşenden oluştuğunu kaydeden Palandöken, şöyle konuştu: ''Birinci bileşen; 'Eğitim Merkezleri ve Bağlı Merkezler' aracılığı ile kadın girişimciliğinin desteklenmesidir. Bu bileşenin faydalanıcı kuruluşu TESK'tir. İkinci bileşen ise Girişimcilik Merkezleri yoluyla kadın girişimciliğinin desteklenmesidir. Bu bileşenin faydalanıcı kuruluşu KOSGEB'tir. KOSGEB tarafından Çorum, Kütahya, İstanbul/ Pendik, Nevşehir'de girişimciliğin geliştirilmesi merkezleri kurulacak. TESK
tarafından uygulanacak projenin bütçesi 4 milyon 800 bin avro, KOSGEB tarafından uygulanacak projenin bütçesi ise 3 milyon 500 bin avrodur. Bu yeni proje, AB ve TESK tarafından belirlenen toplam 25 ilimizde; ESOB'larımız bünyesinde oluşturulacak Merkez ve Bağlı Merkezlerde yürütülecektir. Bu kapsamda Ankara, Adana, Antalya, İstanbul, Konya, Malatya, Manisa, Nevşehir, ve Samsun olmak üzere 9 ilimiz 'merkez' ve Amasya, Balıkesir, Düzce, Eskişehir, Erzurum, Hatay, Kastamonu, Muğla, Kırklareli, Ordu, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Uşak ve Yozgat olmak üzere toplam 16 ilimiz 'bağlı merkez' olarak kadınlara yönelik girişimcilik eğitimi ve danışmanlık hizmeti sağlayacak.''
Palandöken, projenin uygulanacağı illerin sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlanacağını, girişimciliğin destekleneceğini, esnaf ve sanatkarlar odaları birliği bünyesinde etkin faaliyetler düzenleneceğini, sunulan hizmetin kalitesinin artacağını anlattı.
Projenin genel hedefinin, kadın girişimciliğinin desteklenmesi ve kadınların iş hayatında daha aktif rol almalarının sağlanması olduğunu kaydeden Palandöken, şöyle devam etti: ''Projenin özel hedefi ise kadın girişimcilere girişimcilik ve yönetim eğitimleri vermek, danışmanlık hizmeti sağlamaktır. Proje ile 9 ilde eğitim merkezlerinin kurulması, 16 ilde bağlı merkezlerin kurulması, minimum 4500 kadının eğitilmesi ve 1500 kadının danışmanlık hizmetlerinden yararlandırılması, kadınlar arasında yeni bir iş kurma bilincinin geliştirilmesi ve farkındalığının artırılması hedeflenmekte. Bu proje, Türkiye'deki esnaf ve sanatkar işletmeler ile mikro işletmelerin gelişimini destekleyecektir.''
-EĞİTİMLERE MART AYINDA BAŞLANACAK-
Palandöken, proje çerçevesinde, farklı eğitim ihtiyaçlarına göre, girişimcilik yeteneğini kazanmak isteyen girişimci adayı kadınlar, bir iş fikri olup iş kurmak isteyen kadınlar ve mikro işletme sahibi olup işini geliştirmek isteyen kadınlar olarak, üç kategoride eğitim ve danışmanlık programı uygulanacağını, eğitimlere Mart 2008 tarihi itibariyle başlanacağını bildirdi.
Palandöken, TESK olarak projenin başarılı şekilde uygulanması için gereken her türlü desteği vereceklerini sözlerine ekledi.