Palandöken: "Küçük İşletmeleri Göz Ardı Etmeyin"
ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ''güvenin devamı için, küçük işletmeleri gözardı etmeyin'' dedi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TESK Genel Başkanı Palandöken'i ziyaret etti.
Palandöken, burada yaptığı konuşmada, Bakan Unakıtan ile ahi ocağında ''Mart ayında dert ayında'' birlikte olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
Yaklaşık 2 milyon esnaf ve sanatkarın önemli sorunları olduğunu belirten Palandöken, esnafı ilgilendiren en önemli konuların başında basit usul uygulamasının geldiğini ifade etti.
İki yıldır ''Basit usul kaldırılıyor'' şeklinde haberlerin çıktığını kaydeden Palandöken, basit usulde vergiye tabi 760 bin esnafın bundan rahatsız olduğunu söyledi.
''Basit usul, bizden çok maliye için önemlidir'' diyen Palandöken, bu usulde sahte belgenin hemen hemen olmadığını ifade etti.
Palandöken, ''TESK, bu belgeleri tek elden basar, odalara dağıtır. Tüm belgelerin seri numarası, adedi, kime gönderildiği elektronik ortamda güvenli biçimde izlenir. Dolayısıyla, hem idare, hem de esnaf ve sanatkarlar yönünden bu usulün devam ettirilmesi en önemli beklentimizdir'' diye konuştu.
Hipermarketlere ilişkin yasal düzenleme çalışmalarına değinen Palandöken, bu konudaki taleplerinin, AB müktesebatının Türkiye'de uygulanması olduğunu vurguladı.
-VERGİ VE PRİM BORÇLARI-
Palandöken, iki hafta kadar önce bir uzlaşma kanunu çıkarıldığını, bu düzenlemenin yararlı olmakla birlikte önemli bir katkı getirmediğini savunurken, ödemekte güçlük çektikleri birikmiş vergi ve prim borçlarının aslını taksitle ödemeleri, gecikme zamlarının ise belirli miktarının affedilmesini istediklerini dile getirdi.
Bir ülkenin kalkınması için en önemli konunun vergi mükellefi sayısının artması olduğunu ifade eden Palandöken, mükellef sayısının yıllardır artmadığını söyledi.
Palandöken, bunun önlenmesi ve mükellef sayısının artırılması için ilk defa faaliyete başlayan esnaf ve sanatkarlara 5 yıl süreyle vergi muafiyeti tanınmasını, ayrıca, köylerde ve nüfusu 5 binin altında kalan belde ve ilçelerdeki esnaf ve sanatkarlarda gelir vergisinden muaf tutulması gerektiğini anlattı.
Taşımacılıkla uğraşan esnafın ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi ve trafik cezası olduğu zaman araçlar parka çekildiğini belirten Palandöken, ''Ekmek teknesi kapanan esnafımız nasıl para kazanacak da vergisini ödeyecek? Bunun düzeltilmesini bekliyoruz'' dedi.
Taksici esnafının da talebi olduğunu dile getiren Palandöken, ''Bir defaya mahsus ÖTV ve KDV muafiyeti getirilmesini, eskiyen arabaların yenilenmesini'' istedi.
Palandöken, ''Güvenin devamı için küçük işletmeleri gözardı etmeyin. 2 milyon mükellef yarın sizden iş, aş isterse aileleriyle birlikte 15 milyon Maliye Bakanlığının önüne yığılırız'' diye konuştu.
Unakıtan'ın çok kazanandan çok vergi alınmasına ilişkin sözleri üzerine Palandöken, ''Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması, ilke buysa buna razıyız. Ama tersi oluyor'' diye konuştu.
UNAKITAN: -''HERKES TEDBİRLERİNİ ALMAK MECBURİYETİNDE”
Daha sonra konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ise gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. AK Parti hakkındaki kapatma davasının yabancı yatırımcının Türkiye'ye bakışını değiştirip değiştirmeyeceğine ilişkin soru üzerine Unakıtan, ekonomik istikrarın fevkalade önemli olduğuna dikkati çekti. Ekonomik istikrar sağlanmadıkça, ekonominin kalkınamayacağını vurgulayan Unakıtan, şöyle devam etti:
''Türkiye'nin en önemli dertlerinden biri sürdürülebilir büyümeyi sağlamaktır. Bunun için ekonomik istikrar gerekir. Siyasi istikrarsızlığın olduğu yerde ekonomik istikrarı zor sağlarsınız. Siyasi istikrar eşittir, ekonomik istikrar. O da eşittir büyümedir. Türkiye ekonomisi büyümek mecburiyetinde. Aksi halde yöneten değil, yönetilen ülke sınıfına girersiniz. Gidin uluslararası toplantılara bakın. Hep zengin ülkelerin sesi çıkıyor. Fakir ülkelerin sesi sinek gibi çıkıyor.''
-YENİ TEDBİRLER-
Maliye Bakanı, dünya ekonomisindeki dalgalanmaya ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, ABD'deki krizden sonra dünyadaki herkesin buna yönelik tedbirler almak zorunda olduğunu ifade etti.
Dışarıdan bir fırtına geldiğinde insanların kapısını, penceresini, duvarını sağlamlaştırdığını kaydeden Unakıtan şöyle konuştu: ''Biz de bunu yapıyoruz. Bankacılığımızı sağlam tutmaya çalışıyoruz. Hazinemizi güçlendirmeye, bütçemizi sağlam tutmaya çalışıyoruz. Ocak-Şubat aylarında bütçemiz hep açık verirdi. Bu sene Şubat'ta fazla verdi. Ama bir bakıyorsunuz içeride de bir rüzgar çıkmış. Ona bir şey yapamıyoruz tabi. Onun için de bir şeyler yapılır. Biz, demokratikleşme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. AB ile müzakerelere hız vermek istiyoruz. Yapısal reformları hızlandırıyoruz. Sosyal Güvenlik Reformu, Türkiye'nin geleceği ve görünümü için çok önemli. Bunu çıkarmak, mecburiyetindeyiz. AR-GE düzenlemesini çıkardık. İstihdamla ilgili çalışıyoruz. Yaptığımız, Türk ekonomisini güçlendirici tedbirleri alıyoruz.''
Unakıtan, bir başka soru üzerine de, Anayasa Mahkemesinin yabancı şirketlere mülk satışıyla ilgili iptal kararı sonrasında, yeni bir düzenleme için gerekçeli kararı beklediklerini bildirdi.
-'''VERGİ YÜKÜNÜ DÜŞÜRECEĞİZ''
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 18 Mart'ın Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferinin yıldönümü olduğunu hatırlatarak, bu vatanın kıymetini bilmemiz gerektiğini ifade etti.
''Türkiye 1 tane. Başka Türkiye yok'' diyen Unakıtan, herkesin Türkiye'yi gözü gibi koruması zorunluluğu bulunduğunu vurguladı.
-''SPOR OLSUN DİYE GELMEDİK''-
Maliye Bakanlığı olarak bütün kesimlerle bir araya geldiklerini, TESK'i de esnaf ve sanatkarın dertlerini dinlemek için ziyaret ettiklerini anlatan Unakıtan, ''Biz, dertlere çare bulmak için geldik. Spor olsun diye gelmedik. Milletin dertlerine çözüm bulmak için geldik. Bunu da el birliği ile yapmamız lazım'' diye konuştu.
Türkiye'nin ekonomiye odaklanması gerektiğinin de altını çizen Unakıtan, şöyle devam etti:
''Ekonominin Türkiye'nin birinci gündem maddesi olması lazım. Aksi halde enerjimizi birbirimizle harcarız gider. Şimdiye kadar konuştuk, kavga ettik. Demokrasi engellendi. Kore ile beraber başladık. Bugün Kore 3 mislimiz. Devamlı taş üstüne taş koymaya çalıştılar, kavga, gürültü ile uğraşmadılar. Bugün 3 katımız oldular. Bizde enerjimizi ekonomik kalkınmaya harcarsak, Kore gibi büyürüz. Bu milletin o potansiyeli var.''
-ESNAF SANATKARA MÜJDE-
Maliye Bakanı Unakıtan, konuşmasında, esnaf sanatkarın durumunu yakından takip ettiklerini de ifade etti. Burada ayrı düzenlemelerin peşinde olduklarını kaydeden Unakıtan, şunları söyledi: ''Onunla ilgili çalışma da yapıyoruz. Alın teri ile çalışırken, sıkıntı duyan küçük esnafımız var. Onlara da bir müjdemiz olacak. Bazı kararlarımız var. Ama ham halde onları açıklamayalım. Esnaf sanatkar içinde geçimini zor sağlayan, evine ekmeğini zor götürenlerin üzerindeki vergi yükünü düşüreceğiz. Maliye Bakanlığı olarak bu konuda çalışmamız var. Ancak esnaf sanatkar adı altında geliri iyi olanları da yavaşça üste çıkaracağız. Taşıtlarla falan ilgili, onlara otomatik aletler getireceğiz. Küçük taşıt araçları var. Parka çekiliyor. Onlarla ilgili de bir Yasa var, tecil imkanı getiriyoruz. Bu arada taksiciler (ÖTV'yi kaldırın, yeni taksi alalım) diyor. Ama plaka parası muazzam. O zaman plakayı vergilendirelim. Burada adaleti sağlamamız lazım. Yeni Gelir Vergisi Kanunu çalışmamız var. Orada da esnafla ilgili
yenilikler düşünüyoruz.''
-SON DALGALANMALAR-
Türkiye'nin kendi ayakları üzerinde durması gereken bir ülke olduğunu da vurgulayan Maliye Bakanı, bu ülkenin sağlıklı vergilerle, dışarıya el açmayacağını kaydetti. Dışarıdaki dalgalanmaların, içeriyi etkilediğine işaret eden Unakıtan, ''Ama piyasalar, 1-2 günde normal haline geliyor. Çünkü bizim güçlü bir bütçemiz var. Eskiden en ufak bir rüzgar, bu ülkeyi, ekonomiyi allak bullak ediyordu. Türkiye'de bu olanlar eskiden olsaydı, faizler yüzde 5000'e çıkardı. Türkiye, bunları yaşadı'' açıklamasında bulundu.
-ARA SIRA MERKEZ BANKASI BAŞKANINI DA DAVET EDİN-
Piyasalarda bir durgunluk olduğunu da söyleyen Unakıtan, yanında oturan TESK Başkanı Palandöken'e, ''Ara sıra Merkez Bankası Başkanını da davet edin. Onu da çağırın'' dedi.
Palandöken'in ''En büyük sıkıntımız bizim o'' demesi üzerine de Unakıtan, ''Ülkenin bütün kurumlarını çağırın. Çalışma Bakanımızı da çağırın. Esnafla olmak iyi bir şeydir'' diye konuştu.
Daha sonra vergi denetimlerine de değinen Unakıtan, TESK Başkanından, bu konudaki serzenişleri fazla dikkate almamasını istedi. Unakıtan, şunları söyledi:
''İncelemeler için telaş da etmeyiniz. Denetimler sürekli yapılacak. Ama her gittiğimizde (Aman biz esnafız) diyorlar. Halbuki değiller. Biz, nereye gideceğimizi gayet iyi biliyoruz. Teknolojik alt yapımız çok gelişti. Yapmış olduğumuz analizler Avrupa çapında. Gittiğimiz yerlerden size gelinirse, fazla dikkate almayın. Gitsin, Maliyeye hesabını versin. Ama bir yamukluk varsa, biz zaten düzeltiyoruz. Denetimlerde, incelemeye alınanların yüzde 95'i uzlaşma istiyor. Uzlaşıyor da. Bu şekilde geçen sene 2 milyar YTL kazandık. Çağrı merkezi açtık. Arkadaşlar cevaplandırıyor. Ben cevaplandıramıyorum ama uzman arkadaşlar ateş gibi. Hemen cevap veriyor.''