PALANDÖKEN,“AB’NİN 10 ANA BAŞLIKTA OLUŞTURDUĞU İLKELER
Daha önce yaptıkları açıklamada yeni teşvik sisteminin uygulamaya konulmasını istediklerini ancak bu konuda yeni bir gelişme olduğunu anlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “TESK olarak bizim isteklerimiz AB kriterlerine uygundur. Bizim taleplerimizi Avrupa, 25 Haziran 2008 tarihinde yürürlüğe koydu. Ülkemizde de zaman kaybedilmeden AB normları doğrultusunda küçük işletmelerin korunmasına ilişkin kararlar acilen alınmalıdır” dedi.
“AB NE YAPIYORSA AYNISINI YAPIN”
Avrupa’nın 25 Haziran 2008 tarihinde küçük işletmelerle ilgili yürürlüğe giren yeni kararların ülkemizde de en kısa zaman içerisinde uygulanması gerektiğini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, “Avrupa, 25.Haziran.2008 tarihinde yürürlüğe koyduğu Küçük İşletmeler Şartı ile 1 ila 9 işçi çalıştırılan mikro işletmeler öncelikli ve ayrıcalıklı olmak üzere, tüm küçük işletmelerin desteklenmesi gerektiğini vurgulamış ve bu desteğin devletin öncelikli görev ve hizmet alanı içerisinde bulunduğunu hükme bağlamıştır” diye konuştu.
“10 ANA İSTEK VAR”
AB’nin Küçük işletmeler ile ilgili şartında bu teşvik ve destek koşullarının 10 ana ilke başlığı altında toplandığını da kaydeden Palandöken, “Bunlardan en önemlileri; küçük girişimlerin ve aile işletmelerinin faaliyetlerinin özendirilmesi, küçük işletmelerin kuruluş ve faaliyetlerinde bürokrasinin azaltılması, özellikle işletme devirlerinin kolaylaştırılması, 2012 yılına kadar küçük işletmeler üzerindeki sosyal güvenlik primi, vergi gibi mali yüklerinin yüzde 25 oranında düşürülmesi, küçük işletmelerin finansman ihtiyaçlarının öncelikle karşılanması ile AR-GE faaliyetlerinin desteklenmesi, olarak belirtilebilir” şeklinde konuştu.
“GÖREVLİLER BAŞLARINI KUMDAN ÇIKARMALI”
Avrupa’da bütün bu gelişmeler yaşanırken bizim kamu idaremizin hala gelişme ve değişimin dışında kalmasının anlaşılabilir ve kabul edilebilir bir tarafının olmadığının altını da çizen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “ Türkiye’mizin çağdaş medeniyet seviyesine ulaşabilmesi, Batı’daki yenilikçi gelişmeleri yakından izlemeyi ve bunlara süratle intibakı gerektirir. Avrupa’daki küçük işletmeler ile ilgili bu gelişmeleri, bugün yatırımların teşviki denilince yalnızca büyük işletmeleri akıllarına getiren bürokrasimizin dikkatlerine sunuyor ve başlarını kumdan çıkarıp biraz da küçük işletmelere çevirmelerini diliyorum” dedi.