• E-Posta
  • Yazdır

ÇEK SENET NE BİLMEM


Vitrin: Halil amca, bu yaşınızda kalkmış gelmişsiniz Ankara Bakkallar Odası’nın genel kuruluna. Hoşgeldiniz. Biraz kendinizi tanıtır mısınız? Halil Ataseven: Ben Halil Atasever. 1960’da Samanpazarında bakkal dükkanımı açtım. O zamandan beri de bakkallık kaydımı sildirmedim. Aslen Ispartalıyım. 80 yaşımdayım.

Vitrin: Eskiden nasıldı esnaflık? Halil Atasever: Benim dükkanı ilk açtığım yıllarda esnaflık çok rahattı. Ankara’nın köylerinden gelip benden alışveriş yapan köylüler vardı. Düğün ihtiyaçlarını benden alırlardı. 38 köy bana gelirdi. Hepsinin ihtiyaçlarını da ben karşılardım. Fındık fıstık helva da satardım. Vitrin: Helvayı kendiniz mi yapardınız? Halil Atasever: Yok, alıp satardım ama çok müşterim vardı.

Vitrin: Ticaret nasıldı? Halil Atasever: Ticaret çok güzeldi. Çok rahattı bizim zamanımızda. Ben bunca sene ticaret yaptım, mal aldım mal sattım, bir defa çek senet görmedim. Çek senet ne bilmem… Söz verdi mi herkes o gün sözünü yerine getirirdi. Vitrin: Hep peşin mi olurdu alışveriş? “Sonra ödeyeyim” diyen olmaz mıydı? Halil Atasever: Hep peşin olmazdı. Arada harmanda ödeyeyim diyen falan da olurdu ama, çoklukla malı alan beş altı gün içinde öderdi. Ben bir defa bile bankadan kredi falan almadım. Bir defa bir paraya ihtiyaç duydum, bankaya gittim. O zaman da bankanın müdürü kendi cebinden para verdi, ben de birkaç gün sonra götürüp ödedim.

Vitrin: Halil amca, bunca sene çalıştın, ticaret yaptın, malın mülkün çok birikmiştir… Halil Atasever: Mal mülk yok.. Bir evim Ankara’da Cebeci ortaokulunun karşısında var, bir de bahçeli bir ev yaptırdım Isparta Şarkikaraağaç’da, o var. Bir dairem de Antalya’da. Başka bir şeyim yok. Ama çok şükür bana yetecek her şeyim var.

Vitrin: Vitrin okurlarına bir şey söylemek ister misiniz? Halil Atasever: Huzurluyum. Bunca yıl kazandım, emekli de oldum. Allah herkese huzur versin.