PALANDÖKEN, “KÖR BIÇAKLA KURBANINIZI HEBA ETMEYİN”
ANKARA- Kurban Bayramı’nda kör bıçak kullanımı ve
yanlış kesim tekniklerinden dolayı kurbanlıkların yüzde 20’sinin zayi olduğunu
hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Her Kurban Bayramı’nda maalesef aynı yanlışlar tekrarlanarak
kurbanlıkların yaklaşık yüzde 20’si kör bıçak kullanımı ve yanlış kesim
teknikleri nedeniyle ziyan ediliyor. Ülke genelinde büyükbaş ve küçükbaş olmak
üzere ortalama 3 milyon kurban kesiliyor. Bu bayram geçmiş yıllardaki hataların
tekrarlanmaması için vatandaşlarımız kurban kesilecek olan bıçakları şimdiden
ayarlamalı. Kurbanlıklar işin ehli, güvenilir ve bilinir kasaplara emanet
edilmeli” dedi.
-“DİNİMİZDE KURBANLIĞA EZİYET ETMEDEN KESMEK MAKBULDÜR”
Mübarek Kurban
Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşlarda kurbanlık telaşının başladığını
söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı
Bendevi Palandöken, “Kurban Bayramı’na
kısa bir süre kala kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşları
kurbanlık telaşı sardı. Kurban pazarlarında kurbanlıklar yerlerini almaya
başlarken vatandaşlar da en iyi kurbanlığı seçme arayışına girdi. Ancak kurbanlık
seçmek, pazarlık etmek kadar kurbanı doğru kesmek de çok önemli. Dinimize göre
kurbanlığa eziyet etmeden, en temiz yoldan ve doğru usullerle kesmek makbuldür.
Bunun için de kurban kesim işlemlerinde kullanılacak bıçaklara çok dikkat
edilmeli. Kalitesiz, kör ve ucuz bıçaklarla, yanlış kesim teknikleriyle
kurbanlıklar heba edilmemeli. Yabancı menşeili ve ne olduğu bilinmeyen bıçaklar
kesinlikle tercih edilmemeli. Deri sanayimizin her yıl 6 milyon büyükbaş ve 60
milyon küçükbaş ham deriye ihtiyacı olduğu unutulmadan özenle tuzlanmalı” diye
konuştu.
-“DERİLER ZAMAN KAYBEDİLMEDEN TUZLANMALI”
Bu yıl korona virüs
gölgesinde geçecek olan Kurban Bayramı öncesinde kasap esnafının tüm hijyen
kurallarına uyum sağlayarak kurban kesimi için hazırlıklarını tamamladığını
belirten Palandöken, “Kurban kesim yeri
olarak belirlenen yerler dışındaki kesimlere kesinlikle müsaade edilmemeli. Havaların
sıcaklığı göz önünde bulundurularak kurban derileri zamanında tuzlanmalı. Ülke
genelindeki 100 bini aşkın kasap esnafımız gerekli tüm hijyen önlemlerini
alarak kurban kesmek için hazırlıklarını tamamladı. Vatandaşlarımız hem olası
kazalardan korunmak, hem bu pandemi döneminde çeşitli kazalara meydan verip
hastanelerimizi bu yıl gereksiz işgal edilmemeli, hem de kurbanlıkları ziyan
etmemek hem de çevrede kötü görüntüler oluşturmamak için kurbanlıklarını tecrübeli güvenilir kasap
esnafımıza gönül rahatlığıyla emanet edebilirler” şeklinde konuştu.