• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, “KUMBARA ALIŞKANLIĞI YERİNİ KREDİ KARTINA BIRAKTI”


ANKARA- Kredi kartı kullanımının arttığına ve reşit olmayan çocuklar ile gençlerin bile elinde kredi kartı olduğuna dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Önceden gençler ve çocuklar çıraklık yaparak para kazanmayı, kumbara ile para biriktirmeyi öğrenirdi. Şimdi ise kumbara alışkanlığı yerini kredi kartlarına bıraktı. Artık reşit olmayan çocukların ve gençlerin bile elinde kredi kartları var. Kredi kartı sayısı 9 yılda yüzde 41 arttı. Kredi kartlarına yüklenmek, hatta artık 18 yaşından küçük çocukların eline bile kredi kartı vermek önce aile bütçemizi daha sonra ekonomimizi sarsar” dedi.

-“ARTIK REŞİT OLMAYAN GENÇLERİN BİLE ELİNDE KREDİ KARTI VAR”

Kumbara kültürü bilmeyip aksine ellerinde kredi kartları olan çocukların olduğunu hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Eskiden çocuklar çıraklık yapar, emek harcayarak para kazanma davranışını kazanır, toplumla kaynaşır, kumbaralar ile para biriktirmeyi ve harcamayı öğrenirdi. Şimdi ise kumbara şöyle bir kenarda dursun, artık reşit olmayan çocukların ve gençlerin bile elinde kredi kartları var. Kumbara yok oldu tasarruf bitti. Tamamen harcama alışkanlığı ile yetişen bir nesil geliyor. Öyle ki 2010 yılında 46 milyon olan kredi kartı sayısı bu sene ilk 9 ay sonunda 68,5 milyona çıktı. İnternetten alışverişlerin yaygınlaşmasının bunda tabii etkisi büyük ama kart kullanımı arttıkça borçlu sayısının arttığı rakamlarla ortada. Kredi kartlarını olabildiğince az kullanmak ve çocuklarımıza da özendirmemek gerekiyor” şeklinde söyledi.

-“KREDİ KARTI KULLANIMI ARTTIKÇA BORÇLU SAYISI DA ARTIYOR”

Kredi kartının da kredi kartı borçlularının da arttığını belirten Palandöken, “Her geçen gün kredi kartı kullanımı ve borçlu sayısı artıyor. Öyle ki bu yılın ilk 9 ayında kredi kartı borcunu ödememiş kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 54 bin 619 kişi artarak 673 bin 189’a çıktı. Bireysel kredi kartı borcu devam eden ise 2,5 milyon kişi var. Piyasadaki nakit sıkışıklığı ile kredi kartlarına yüklenme arasında bir kısır döngü yaşanıyor. Kredi kartı kullanımı arttıkça nakit sıkışıklığı yaşanıyor, nakit sıkışıklığı yaşanan piyasada kartlara yükleniliyor. Maalesef bunun kimseye faydası olmadığı gibi, önce ailemizi sonra da ekonomimizi olumsuz etkileyecek bir durum” diye konuştu.