• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, “KENTSEL DÖNÜŞÜM BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ OLMALI”


ANKARA- Deprem kuşağında yer alan ülkemizde bu gerçekle yaşamayı öğrenmemiz ve tüm planları buna göre yapmamız gerektiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Son yüzyılda ülkemizde yaşanan büyük depremlerde çok sayıda bina yıkılırken 80 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti. Yaşadığımız felaketlerin ve yitirdiğimiz canların yarası hiç kapanmıyor. İstanbul ilimiz başta olmak üzere kısa süre içerisinde ülke genelinde yaşanan depremler akıllara yeniden büyük deprem ihtimallerini getiriyor. Ülke olarak deprem kuşağında yaşadığımız gerçeğini artık kabullenmeliyiz. Tüm planlarımızı ve çalışmalarımızı buna göre yapmalı ve kentsel dönüşüm planlarını hayata geçirmek için acele etmeliyiz” dedi.

-“KENTSEL DÖNÜŞÜM PLANLARI İÇİN ACELE EDİLMELİ”

Kentsel dönüşüm planlarının hayata geçirilmesi için acele edilmesi gerektiğinin altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizin yüzde 66’sı deprem riski olan alanlardan oluşuyor. Nüfusumuzun yüzde 71’i ise bu alanlarda ikamet ediyor. Deprem kuşağında yer alan ülkemiz her an yeni bir deprem riski altında. Bu riskle başa çıkabilmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’nı destekliyoruz. Ülkemizde şu an acil ve öncelikli dönüştürülmesi gereken 6.7 milyon konutun 1.5 milyonunun 5 yıl içerisinde dönüştürülecek olması sevindirici. Bu eylem planı için bir an önce harekete geçilmeli. Deprem riski yüksek olan bölgelere öncelik verilmeli. Bunun yanı sıra güçlendirme ve yenileme planları ile bazı yapılar da yıkılmadan depreme dayanıklı hale getirilmeli. Depremler yaşanmadan tedbir almaya başlamalıyız. Depremlere karşı tedbir ülke olarak bizim birinci önceliğimiz olmalı” diye konuştu.

-“DÖNÜŞTÜRELECEK YAPILARDA ESNAFA DA YER AYRILMALI”

Kentsel dönüşüm planlarının tüm sektörler, vatandaşlar ve esnaf için olumlu olduğunu dile getiren Palandöken, “Kentsel dönüşüm için hiç vakit kaybedilmeden bir an önce harekete geçilmeli. Özellikle büyük şehirlerde çok katlı yapılarda da dönüşüme ihtiyaç var. Bir binanın bile yenilenmesi, onlarca kişinin hayatını kurtardığı gibi beraberinde sektörü ve piyasayı da hareketlendirir. Sürekli yeni inşaat alanları ve ihtiyaç fazlası konut yapmak yerine eski yapılar dönüştürülürse ekonomimiz için de çevreyi korumak içinde olumlu olur. Öte yandan kentsel dönüşümle yeniden yapılacak binalarda esnafımız da düşünülmeli. Sitelerde ve bina altlarında bakkal, manav, berber, terzi gibi esnafa yer ayırmayı unutmamalıyız” şeklinde konuştu.