• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, “SU TASARRUFUNUN ÖNEMİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”


ANKARA- Ülkemizde kişi başına düşen yıllık su miktarının 1400 metreküp olduğunu hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Dört tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz tatlı su bakımından maalesef yeterli değil. Son zamanlarda yaşanan iklim değişikliği ve bunun oluşturduğu etkiler, ileriki yıllarda su kaynaklarımızı etkileyebilir. Yağışlar azalıp kuraklık artınca su kaynaklarımız önemli ölçüde azalabilir. Bu yüzden su tasarrufu için acilen harekete geçmeliyiz. Su kıtlığı yaşamamak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak su kaynaklarımızı doğru kullanmalıyız. Her şeyden önce bilinçli su tüketimini ve tasarrufu benimsemek için yeni stratejiler belirlemeliyiz” dedi.

-“ÜLKEMİZDEKİ SU EN ÇOK TARIMDA KULLANILIYOR”
Ülkemizdeki suyun yüzde 73’ünün tarımda kullanıldığını ve iklim değişikliği ile beraber ileride tarımsal sulama ihtiyacının artabileceğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizin yer altı ve yer üstü kaynakları dahilinde toplam 112 milyar metreküp kullanılabilir su alanı var. Ülkemizdeki suyun yüzde 73’ü tarımda, yüzde 16’sı konutlarda, yüzde 11 ise sanayide kullanılıyor. Yaşanan iklim değişikliği ile beraber ileriki yıllarda tarımsal su ihtiyacının ise yüzde 30 artması bekleniyor. Yani ileriki yıllarda suyun verimli kullanılması bugünde çok daha önemli olacak. Bunun için iyi bir su yönetimine ihtiyacımız var” diye konuştu.

-“KİŞİ BAŞI SU TÜKETİMİNDE AVRUPA’YI İKİYE KATLADIK”
Kişi başı su tüketiminde ise Avrupa’yı ikiye katladığımızı anlatan Palandöken, “Ülkemiz aldığı yağış miktarı dünya ortalamasının oldukça altında. Avrupa’daki ve dünyadaki diğer ülkelere göre, kişi başına kullanılabilir su miktarı bakımından su sıkıntısı çeken ülkeler arasındayız. Ancak buna rağmen kişi başı günlük su tüketiminde dünya ortalamasının oldukça üzerindeyiz. Dünyada kişi başı günlük 80 litre su tüketilirken Türkiye’de bunun iki katından bile fazla, 190 litre su tüketiliyor. Eğer böyle giderse çok yakın bir gelecekte ülkemiz su fakiri bir ülke haline gelebilir. Hem ülkemizin geleceği hem de çocuklarımızın geleceği için su tüketimi alışkanlıklarımızı bir an önce değiştirmeliyiz” dedi.

-“KÜÇÜK ÇAPLI TASARRUFLAR İLERİDE HAYAT KURTARACAK”
Su tasarrufu konusunda toplumsal duyarlılık geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Diş fırçalamadan tutun da bulaşık yıkamaya kadar hayatımızın her alanında su israfını önlemek için harekete geçilmeli. Su kaynaklarımız tükendiğinde zengin fakir demeden herkes bundan etkilenecek. Suyun adeta milli servetimiz olduğu ve israf edilmemesi gerektiğini unutmamalıyız. Küçük çaplı tasarruflar bile ileride su kaynaklarımız için hayati önem taşıyor. Çocuklarımızı bir damla suyun kıymetini bilerek yetiştirmeliyiz. Okullarda su tasarrufu konusunda eğitimler ve konferanslar vererek su duyarlılığı oluşturup geleceğe yatırım yapmalıyız” şeklinde konuştu.