• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, “KİRA STOPAJ ORANININ DÜŞÜRÜLMESİ SEVİNDİRİCİ”


ANKARA – Uzun bir süredir işyeri kiralarında stopaj uygulamasının kaldırılmasını veya oranın düşürülmesi yönündeki taleplerine ilişkin son kararları değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “İşyeri kiralarında stopaj oranının yarı yarıya azaltılması esnafa bayram müjdesi oldu. Esnafımızın başkasının kazancı üzerinden ödemek zorunda olduğu vergi böylelikle yarı yarıya düşmüş oldu. Temennimiz bu haksız verginin tamamen kaldırılması. Ancak yarı yarıya azaltılması bile esnaf için büyük bir müjde oldu” dedi.

-“STOPAJIN YARI YARIYA DÜŞÜRÜLMESİ ESNAFIN YÜKÜNÜ HAFİFLETİR”

İşyeri kiralarında işyeri sahibinin elde ettiği kira gelirinin vergisinin kiracı durumundaki esnaf tarafından stopaj yoluyla ödendiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kağıt üstünde brüt kira ödemesinin yüzde 20’sinin ödeme sırasında kesilerek işyeri sahibi adına vergi dairesine ödenmesi gerekse de pratikte kira sözleşmeleri net kira tutarı üzerinden yapıldığı için vergi yükü de esnafın sırtına kalıyor. Bu durumda da kira geliri elden işyeri sahibinin bu geliri için ödeyeceği vergiyi onun yerine kiracı durumundaki esnaf ödüyor. Dolayısıyla geliri eden başka, bu gelirin vergisini ödeyen başka oluyor. Stopaj oranının yüzde 20’den yüzde 10’a düşürülmesi ile esnafın vergi yükü de yarı yarıya azalmış olacak. Yaklaşık 1 milyon esnaf için muhtasar yükü bir hayli azalmış olacak. Temennimiz bu oranın daha sonra sıfıra kadar indirilmesi. Böylelikle Hazinenin bir gelir kaybı olmadan herkes kendi vergisini ödemiş olacak” sözlerine yer verdi.

-“BEYANNAME VERMEK VERGİ ÖDEMEK ANLAMINA GELMİYOR”

Aylık 4.083 TL’nin üzerindeki işyeri kira gelirlerinde beyanname vermenin zorunlu olduğunun altını çizen Palandöken, “Beyanname vermek vergi ödemek anlamına gelmiyor. Esnafın ödediği stopajın oranı yüzde 20 iken, beyanname verildiğinde beyan edilen verginin oranı yüzde 15’den başlıyordu. Bir de bazı harcamaları beyannamede gider yazılınca esnafın ödediği vergi, işyeri sahibinin beyan ettiği vergiden fazla oluyordu ve bir iade hakkı doğuyordu. Bu durumda da esnafın ödediği haksız verginin iadesini işyeri sahibi alıyordu. Sonuçta hem vergi ödenmemiş hem de üstüne vergi iadesi alınmış oluyordu. Stopaj oranının yüzde 10’a düşürülmesi ile vergi iadesinin doğma ihtimali büyük ölçüde ortadan kalkmış oldu. Bundan böyle esnafın ödediği vergiyi bir başkası iade yoluyla geri almış olmayacak. Dolayısıyla bu konudaki büyük bir haksızlığın da önüne geçilmiş oldu. Esnafımıza vermiş olduğu desteklerden dolayı Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a tüm esnaf ve sanatkârlarımız adına teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.