PALANDÖKEN, ‘KURBAN DERİLERİ DERİ SANAYİMİZİN %20’SİNİ KARŞILIYOR’
ANKARA
–
Kurban Bayramı’nda işin ehli kasaplarla ve kaliteli bıçaklarla kurban kesmenin
derileri de hayvanı da heba etmeyeceğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi
Palandöken, “Bu Kurban Bayramı’nda
yaklaşık 2.5 milyon küçükbaş ve 800-900 bin civarı büyükbaş hayvan kesilmesi
bekleniyor. Kesilen bu hayvanların derileri ise deri sanayimizin ihtiyacı olan ham derinin yaklaşık yüzde 20’sini
karşılıyor. Dolayısıyla derinin ziyan, hayvanın heba olmaması için
vatandaşlarımız eğer kendi kesecekse kaliteli bıçaklar kullanmalı, kendi
kesmeyecekse işin ehli kasap esnafımıza güvenmeli” dedi.
-“KURBAN
VECİBESİ İYİ KASAP VE KALİTELİ BIÇAKLA YERİNE GETİRİLİR”
Etin ve derinin ziyan
olmamasının hem dini hem ekonomik olarak önemine değinen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları
Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Piyasada her fiyata bıçak bulmak mümkün. Özellikle Uzak Doğudan gelen
bıçaklar çok ucuz fiyatlara satılıyor fakat kalitesi de o oranda düşük oluyor. Bazen
de saplarının da kalitesiz olması yüzünden vatandaşların çeşitli şekilde
yaralanmasına sebep oluyor. Bıçak alırken daha uygun fiyatlı diye kalitesiz
bıçaklar alınmamalı. Kurban kesme vecibesinin en doğru şekilde yerine
getirilmesi için kullanılan bıçak kadar tercih edilen kasap da çok önemli. Kurbanda
eti daha verimli kullanmak için doğru kesim teknikleri bilen kasap esnafımız
tercih edilmeli. Çünkü etin doğru şekilde kesilmesi eti daha lezzetli kılarken,
etin saklama ve tazelik süresini artırır. Ayrıca israfın da önüne geçer” şeklinde
belirtti.
-“DOĞRU KESİM TEKNİĞİ DERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNİ SAĞLAR”
Kurban derilerinin zayi
edilmemesi için doğru kesim ve saklama teknikleriyle işlenmesinin önemine vurgu
yapan Palandöken, “Kurban derisinin
kaliteli ve işlenebilir olması için kesim işleminin özellikle usta kasaplar
tarafından gerçekleştirilmesine ve derinin zarar görmemesine özen
gösterilmelidir. Ayrıca deriler kesim sonrası hızlı bir şekilde temizlenmeli ve
tuzlanmalıdır. Doğru kesilen ve saklanan derilerin kalitesi de artar. Deri
sanayimiz için bu noktada bu derilerin önemi büyük. Bu derilerle ayakkabı,
çanta, ceket, cüzdan, kemer gibi çok sayıda ürünün ihraç edilmesiyle döviz
girdisi sağlanıyor. Kurbanlık hayvanın hem eti hem derisi zayi olmadan
kesilmesi için bıçak, işinin ehli kasap esnafı ve kurallara uyulması kilit
noktadır” diye konuştu.