Palandöken, "Aşağıya İnen Faizler, Kredi Faizlerine Yansımıyor
ANKARA-2008 yılı Eylül ayında yüzde 16,75 olan Merkez Bankası borç verme faiz oranının, bir yılda yüzde 57 oranında düşerek bu yılın Eylül ayında yüzde 7,25’e inmesine rağmen bankaların kredi faiz oranlarının hala yüzde 20-25’lerde olduğunu belirten Palandöken, "Bankalar mevduata uyguladığı faizleri hızla düşürürken, kredi faizlerini makul seviyelere çekmek istemiyorlar. Daralan piyasa koşullarında işlerini çevirmeye çalışan ne sanayici ne de esnaf kredi kullanabiliyor." dedi.
"TİCARİ KREDİLER YÜZDE 6 DÜŞTÜ"
Global ekonomik kriz nedeniyle gerek dünya ekonomisinin, gerekse Türk ekonomisinin olumsuz etkilendiğini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yazılı açıklamasında, "Ekonomik durgunluğu aşmak amacıyla bazı sektörlerde ÖTV ve KDV indirimleriyle piyasalara hareket getirilmesinin yanı sıra Merkez Bankası da (MB) faizleri indirerek reel sektöre düşük faizli kredi kullandırmanın önünü açmıştır. Buna mukabil, bankalarımız, sanayicimize ve esnafımıza yüzde 20-25’ler gibi yüksek faiz oranlarına rağmen kredi vermek yerine daha düşük faize razı olarak Devlet kağıtlarından kâr etmeyi tercih etmektedir. 2008 yılının Aralık ayından bu yana ticari kredilerde hiç bir artış olmamış, bilakis ticari kredi hacmi yüzde 6 oranında azalmıştır” diye konuştu.
“İNSANLAR TEFECİLERE İTİLİYOR”
Ekonomik durgunluktan dolayı piyasalarda tüketimin düşük olduğunu, esnafın eski günleri aradığını söyleyen Palandöken, kartlara yüklenen vatandaşımızın da fahiş gecikme faizlerinin altında ezildiğini belirterek, “Maalesef Merkez Bankası’nın faiz indirimleri piyasaya yansımıyor. Sadece bankaların karı büyüyor. Geçmişte yaşanan krizde bankalar kredi vermek için koştururken, şimdi geri dönen kredileri bile yenilemek istemiyorlar. İnsanlar tefecilerin eline düşürülüyor. Bu konuda mutlaka tedbir alınarak, bankaların düşük faizle topladıkları paranın belli bölümünü kredi olarak mutlaka vermesi sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.
“BANKALAR KREDİ FAİZLERİNİ DÜŞÜRÜLMELİ”
Bankaların zor günlerde elini taşın altına koymasını beklediklerini sözlerine ekleyen Bendevi Palandöken, “Piyasaların kredi ihtiyacının karşılanması için Merkez Bankası bir sene içinde yüzde 57 oranında faizlerde indirim yaparak yüzde 7,25’e indirdi. Kredi kartlarında gecikme faizini ise yüzde 4,24’den yüzde 4,01’a indirmesine rağmen hala tefeci faizi gibi çok yüksektir. Artık bankalarımız da kredi faizlerini makul seviyelere indirerek ticaretin önünün açılmasına katkı sağlamalıdır. Yoksa önümüzdeki günlerde sıkıntı daha da büyüyecektir. 2010 yılından sonra bankalar kredi verecek işletme arayacak ama bulamayacaklar. Bugün uyguladıkları yanlış politika da ileride kendilerini bulacaktır." dedi.