"Yıllarca Süren Alt Yapı Çalışmaları Esnafın İşini Durma Noktasına Getirdi "
ANKARA - Belediyelerin cadde ve sokaklarda yaptığı alt yapı çalışmalarının esnaf ve sanatkarın işini durma noktasına getirdiğini kaydeden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, " Bu tür çalışmalar yapılırken esnaf ve sanatkarın zarar görmemesi için önceden planlama yapılması ve teknik önlem alınması şart. Çünkü, mevcut çukurlar ve çamur esnafın müşterisini kaçırıyor. En önemlisi isim ve numara değişikliklerinden sonra zorunlu ruhsat yenilemelerinde belediyeler harç ve masraf almamalıdır" dedi.
"YEREL YÖNETİMLER ESNAFI DÜŞÜNMELİ"
Cadde ve sokaklarda çeşitli kamu kuruluşlarınca yapılan ve bazen birkaç yıl süren kanal, yol, köprü, alt geçit, metro kazıları nedeniyle, esnaf ve sanatkarlarımızın Türkiye genelinde büyük sıkıntılar yaşadığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, herhangi bir plana ve programa bağlı olmaksızın yapılan bu kazıların esnafın işini durma noktasına getirdiğini belirtti. Palandöken konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Esnafımıza önceden gerekli uyarılar yapılmadan ve güvenlik önlemleri de alınmadan başlatılan kazı çalışmaları müşterilerimizi uzaklaştırmakta ve dolayısıyla esnaf ve sanatkarlarımıza büyük darbe vurmaktadır. Gelişmiş batı ülkelerinin hiç birisinde rastlamadığımız ve aslında teknik personelin gösterebileceği az bir dikkat ve itina ile çözümlenebilecek bu düzensizlik maalesef ülkemizde olağan uygulamalar haline geldi" diye konuştu.
"YEREL YÖNETİMLERCE ACİL ÖNLEM ALINMALI"
Bu kazı düzensizliğinin batı ülkelerindeki gibi tahta perde ve yürüyüş kanallarıyla çözümlenmesi gerektiğini belirten Palandöken, "Bazen yıllarca süren bu tür çalışmalar o cadde veya mahalledeki ekonomik yaşamı felç ederek, esnafı bitirmektedir. Esnaf ve sanatkarımızı büyük zararlara uğratan bu kazı uygulamalarında alınması gereken teknik önlemlerin yanı sıra, ekonomik krizin etkisiyle zaten ayakta durmakta zorlanan esnaf ve sanatkarımızın bu kazı işlemleri nedeniyle yaşadıkları ekonomik sorunların aşılması için yerel yönetimlerce acil önlemler alınması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
"ESNAF VE SANATKARIN ZARARI KARŞILANMALI"
Bu durumda olan esnaf ve sanatkarın yurt çapında uğradığı zararların yerel yönetimler başta olmak üzere kazı yapan kamu kuruluşlarınca karşılanmasının önerilebilecek bir önlem olduğunu söyleyen Bendevi Palandöken, zarar gören meslek mensupları için sosyal güvenlik prim ve vergi mükellefiyetlerinde indirime gidilmesi veya taksitlendirme yapılmasının bir başka önlem olarak düşünülebileceğini belirtti. Ayrıca Belediyelerce cadde, sokak isimleriyle bina numaralarında yapılan değişikliklerin de esnaf ve sanatkarlar için başka bir sıkıntı kaynağı oluşturduğunu anlatan Palandöken, "Sokakların isimlerinde ve binaların numaralarında yapılan değişiklikleri, İşyeri Çalışma Ruhsatlarının da yeniden düzenlenmesini gerektiriyor. Bu da esnafımıza ilave harç ve masraf demektir. Bu sıkıntının aşılabilmesi için belediyeler isim ve numara değişiklikleri nedeniyle yapılan zorunlu ruhsat yenilemelerinden harç ve masraf almamalıdır" diye teklif getiren Palandöken, böylesi bir yaklaşımın hak ve adalet duygularıyla da örtüşeceğini belirtti.