PALANDÖKEN, "ESNAFIN KURTULUŞU YENİDEN YAPILANDIRMADA"
ANKARA - Esnafın en acil sorununun birikmiş vergi ve prim borçları olduğunu ve bu borçların en kısa sürede yeniden yapılandırılarak uzun vadeli taksitlere bağlanması gerektiğini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a son görüşmesinde ilettiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnafın kurtuluşu yeniden yapılandırma kanununun çıkartılması olmalıdır" dedi.
-"ESNAF VE SANATKAR KRİZDEN EN ÇOK ETKİLENEN KESİM"
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnaf ve sanatkarımız, krizden ilk ve en çok etkilenen kesimdir. Bugün her 100 esnafın 70`inin SGK`ya prim borcu var. Ayrıca birikmiş vergi borçlarının aslı da 30 milyar TL`yi buldu. Uygulanan yüzde 24`e varan gecikme faizi ve zammı ile beraber bu borçların 70 milyar TL`yi aştığı tahmin ediliyor. Devletin bankalar arası uyguladığı faiz 6-6,5 iken esnafımıza uygulanan bu oran büyük haksızlıktır. Enflasyonun tek haneli olduğu bir ülkede ana parayı ödeyemeyen esnaf bu faizi nasıl ödeyecek. 2 milyona yakın esnaf, borç krizinde. En kısa zamanda bir borç yapılandırılması olmazsa 1 milyona yakın esnaf, işyerini kapatmak zorunda kalacak. İş işten geçtikten sonra yapılan Kanun bir işe yaramaz. Onun için acilen bu tefeci faiz uygulamasından vazgeçilmeli ve yeni yapılandırmaya gidilmelidir" diye konuştu.
"BORÇLU ESNAF 5 PUANLIK İNDİRİMDEN YARARLANAMIYOR"
Esnafa bugüne kadar sıfır faizli kredi dışında hiçbir destekte bulunulmadığını söyleyen Palandöken, "Krizde esnafa destek olunması için SGK primi işveren payı yüzde 5 azaltıldı ama esnaf bu imkandan yararlanamıyor ki. 5 puanlık indirimden yararlanabilmek için SGK`ya prim borcunun bulunmaması gerekiyor. Oysa esnafın 3`te ikisinin prim borcu var. Borcu yüzünden esnafımız KOSGEB kredisine ulaşamıyor. Krediye ulaşamayan esnafımız değişim ve dönüşümü nasıl yapacak?Şuan için en büyük sorun krediye ulaşamamaktır. Bu biran önce düzeltilmelidir" şeklinde konuştu.
-"5 BİN LİRALIK BORÇ 20 BİN LİRAYA ÇIKTI"
2008 yılında yapılan taksitlendirmeden esnafın faydalanamadığını da sözlerine ekleyen Palandöken, "Borçların gecikme zammı ve gecikme faizinin enflasyon oranında yeniden yapılandırılmaması halinde yapılan taksitlendirme hiçbir işe yaramıyor. Çünkü esnaf, biriken borcu taksitle dahi ödeyemeyecek noktaya geldi. 5 bin TL borcu olan bir esnafın toplam borcu 3 yılda 20 bin TL`ye çıktı. 5 bin TL`yi ödeyemeyen adam 20 bini nasıl ödesin?" dedi.
-"VERGİ BARIŞINA 60 AY VADE UYGULANMALI"
2004 yılındaki vergi barışından hazinen kasasına 4.7 milyar TL`nin girdiğini hatırlatan Palandöken,"Biz devletimizden para istemiyoruz, aş istemiyoruz. Tersine mevcut borcumuzu ödemek istiyoruz. Ancak bu şartlarda bu borçları ödeme imkanı kalmamıştır. Vergi ve prim borçlarının gecikme faizi ve gecikme zamlarının enflasyon oranında yeniden yapılandırılarak 60 ay vadeli taksitlere bağlanması gerekir. Esnafa böyle bir kolaylık sağlanırsa esnaf da bütçe de rahat bir nefes alır." diye konuştu.