• E-Posta
  • Yazdır

TESK VE KASAPLAR FEDERASYONUNUN GİRİŞİMLERİ SONUÇ VERDİ


Ulusal Kırmızı Et Konseyi, bu Yönetmelikte belirtilen üretici ve sanayici alt gruplarının her birinden en az dört üye olmak üzere toplam sekiz üye tarafından düzenlenen kuruluş dilekçesinin Bakanlıkça onaylanmasıyla kurulacak.

Konseyin Üretici, Sanayici, Kamu ve Araştırma kurumları, Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşları olmak üzere dört alt grubu bulunuyor. Bunlardan; Araştırma kurumları, Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşları içerisinde Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu (TKF) da yer aldı.

Ayrıca, TESK ve TKF; Genel Kurul Üyeliği, Yönetim Kurulu, denetleme Kurulu, araştırma ve Danışma Kurulu üyeliklerinde de görev yapacak. Konsey, sektörle ilgili almış olduğu kararları, yılda en az bir kez ve ayrıca istenildiğinde Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kuruluna rapor halinde sunacak, sonuçlar konusunda Konsey üyelerinin bilgilendirilmesini sağlayacak. Sektörle ilgili gerekli verileri ilgili birimlerden toplayacak Konsey, kırmızı et sektöründe ve piyasasında ortaya çıkan ulusal veya uluslararası gelişmeler çerçevesinde strateji belirleyecek, planlar oluşturacak, uygulayacak veya uygulanmasına yardımcı olacak.

Konsey, kırmızı et ve kırmızı etten elde edilen asıl ve yan ürünler ile bunların işlenmesiyle elde edilen mamul ve yarı mamul ürünlere ilişkin ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma, inceleme yapacak veya yaptıracak, gerektiğinde kendi üyeleri arasından veya dışarıdan belirleyeceği kişilerden oluşmak üzere çalışma grupları ve komisyonlar kurarak bunların çalışma usul ve esaslarını belirleyecek, araştırma ve inceleme sonuçlarını Konsey üyeleri ile ilgili kurum ve kişilere aktaracak. Kırmızı et ve üretimi, tüketimi ve ticaretinin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerde bulunacak Konsey, sektörde yüksek kalitede üretimin gerçekleştirilmesi, standardizasyon ve sertifikasyonun sağlanması, piyasanın izlenmesi, kayıt altına alınması ve kalite kontrol sistemlerinin geliştirilmesi için gerekli politikaların belirlenmesi ve uygulanmasına yardımcı olacak.

Konsey, sektörün yapısal sorunlarının çözülmesi, ihtiyaçlarının karşılanması, uluslararası rekabet gücünün artırılması ve üretimin çeşitlendirilmesi dahil gerekli önlemlerin alınması ve bunların uygulanmasını sağlamak için çalışmalar yapacak. Kırmızı et ve kırmızı et ürünlerinin üretimi, ulusal ve uluslararası piyasalarda tanıtımı, tescili ve pazarlanması için gerekli çalışmalar yapması öngörülen Konsey, Avrupa Birliğine uyum ve müktesebatın uygulanması için gerekli faaliyetlerin gerçekleştirilmesine, Kırmızı et ve kırmızı et mamulleri ticaretinin ulusal ve uluslararası kurallarının belirlenmesine ve uygulanmasına da katkıda bulunacak. Konsey ayrıca, sektörde fikri, sınaî ve ticari mülkiyet haklarının korunmasına yardımcı olacak ve markalaşmayı teşvik edecek.

Konseyin ülkemiz, kasap esnafı ve tüketiciler için hayırlı olmasını diliyoruz.