• E-Posta
  • Yazdır

OTO SANAYİCİLERİ KOSGEB KREDİLERİNDEN YARARLANABİLECEK


 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, oto sanayicilerinin, yeni teknoloji teknik malzemelerin tedarik edilmesi için gelecek haftadan itibaren KOSGEB destekli kredi alabileceğini bildirdi. Palandöken, Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası`nda düzenlediği basın toplantısında, oto sanayicilerinin, işçilerin sigorta primleri ve tezgahların değişip CNC tezgahı kurulması gibi önemli sorunları olduğuna dikkati çekerek, bilgisayarlı teknolojilere geçebilmek için devletin uzun vadeli kredi vereceğini kaydetti.

 

-"KOSGEB KREDİLERİ RANTCILARIN ELİNE GECMEMELİ"

Oto sanayicilerinin gelecek haftadan sonra tekrar KOSGEB destekli kredi alabileceğini ifade eden Palandöken, "Ancak geçtiğimiz seferki gibi olmaması için de esnafa ne verilecekse o miktar belirlensin. Çünkü bir gece evvel rantçıların hesaplarına o paralar geçmemeli. Gerçek esnaf oradan daha ucuz faizle kredi alsın ki vatandaşa hem katkı sağlasın, hem de biriken borçlarını ödeyebilsin" dedi.
Palandöken, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`le görüşüp, esnafın borçlarından dolayı KOSGEB kredilerine ulaşamadığını anlattığını ve Torba Yasa`nın bir an önce onaylamasını istediğini kaydederek, şunları söyledi:

"Bu konuyu çift yönlü olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza anlattım. Bizim için (yani esnaf ve sanatkarları için) özel kredi modeli geliştirelim dedim. Sanayi Bakanımız da bu konuya sıcak baktı ve bu kredilerin hazırlanmasıyla ilgili çalışmalar da tamamlandı. Tahmin ediyorum önümüzdeki ay başından önce o kredileri de alabileceksiniz.`

`

-"OTO SANAYİCİLERİ HAKSIZ REKABET İLE KARŞI KARŞIYA"
Ayrıca oto sanayicilerinin haksız rekabetle karşı karşıya kaldıkları konulara da değinen Palandöken, "Bu haksız rekabet, herkesin üzerinde durduğu istihdamın da en önemli odak noktası halinde ve bu yüzden işçi, kalifiye eleman, çırak, kalfa bulunmakta sıkıntı çekiliyor" diye konuştu.

 

-"SERVİSLER UÇUK FİYATLARA İŞ YAPIYOR"
Oto sanayicilerinin "siftah parası" alarak yaptığı işi teknik istasyonlarda uçuk fiyatlara, hatta kredi kartıyla ödeme yapılarak gerçekleştirdiğini vurgulayan Palandöken, "Kullanılan araçlar artık elektronik, ustaların bu yeni teknolojiye kavuşabilmesi için CNC tezgahları olması gerekiyor. Bunun için sermaye lazım, devletin destek olması lazım. Çünkü bunlar istihdam odaklı merkezler ve teknik servislerle rekabet edebilecek teknolojileri olması gerekiyor" dedi.
Palandöken, Oto Sanayi Sitesinde çalışarak en az 50 bin kişinin ekmek parası kazandığına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Burayı nasıl izole etmek gerekiyor? Bu ustaların gelişmesini nasıl sağlayacaksınız? Esnaf, bir yandan çalışan işçilerinin sigorta bedellerini yatırırken, diğer taraftan da kendi primlerini yatıramıyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı Bağ-Kur`un en düşük prim uygulaması 500 lira, bu tutar yılda 6 bin lira eder. Zaten yılda 6 milyar liralık iş yapamıyor esnafımız."

 

-"TSE`Lİ ÜRÜNLERİ KULLANIN"
Esnafın, iş yerinde çalıştırabileceği çırak bulamamasının nedeninin, Sosyal Güvenlik Primlerinin yatırılamamasından kaynaklandığını savunan Palandöken, "Dolayısıyla meslek liselerindeki çocuklarımız kademeli kurs görüp çalıştıkları sürelerde Sosyal Güvenlik Primlerine destek olunsa bu problem ortadan kalkacak" dedi.
Daha sonra LPG tankı montajı yapan tesisleri gezen Palandöken, LPG tankı takan firmalara TSE garantili tank tercih etmelerini, yan sanayi ürünleri kullanmamalarını önerdi.