• E-Posta
  • Yazdır

MESLEKİ BELGESİ OLMAYAN İNŞAATLARDA ÇALIŞAMAYACAK


 

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yayınlanan Yönetmelik gereğince, artık inşaat işlerinde yetki belgesi olmayanlar çalışamayacak. 16 Aralık 2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ancak 01 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan Yönetmelik gereğince; 2012 yılı başından itibaren inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması zorunlu hale geliyor" diye konuştu.

-"ESKİ HAK SAHİPLERİNE DE 32-40 SAATLİK EĞİTİM VERİLECEK"

Bendevi Palandöken, "Yönetmelikte yetki belgesi olarak sayılan belgeler; Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen belgeler, 3308 sayılı Kanun kapsamında verilen belgeler, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları tarafından verilen belgeler, İŞKUR kursları sonucunda edinilmiş belgelerin yanında inşaat ve tesisat işlerinde bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğunu, müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile kanıtlayıp, bu yazı veya belgelerle 01 Ocak 2015 tarihinden önce Bayındırlık ve İskan il Müdürlüklerine veya ilgili idareye başvurarak adına Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenlenenler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından 32-40 saatlik eğitim sonucunda verilen belgeler de yine yetki belgesi olarak kabul edilecek" diye konuştu.

-"SEKTÖRDE ÇALIŞAN HERKESİN EĞİTİMİ AMAÇLANIYOR"

İnşaat sektörünün ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu belirten Palandöken, "GSMH içinde yaklaşık yüzde 30`luk paya sahip olan sektör, istihdam yaratma açısından da önemlidir. TÜİK tarafından açıklanan son işgücü istatistiklerine göre geçtiğimiz yıla göre inşaat sektörünün istihdamdaki payı yüzde 0,5 oranında artış gösterdi. Ülkemizin deprem ülkesi olması ve depremlerde inşaat hatalarından ölenlerin sayısının yüksek olması inşaat sektörünü ve bu sektörde çalışacak işgücünün nitelikli olmasını daha da önemli kılıyor. Bu yönetmelik ile bu soruna çözüm getirilmesi ve sektörde çalışacak olan herkesin mesleki eğitim almasının sağlanması amaçlanıyor. İnşaat sektöründe yer alan yaklaşık 150 alt meslek grubunun işverenlerinin ve bu işverenlerin yanlarında çalışanların mesleki belgelerini alması için önlerinde birkaç aylık süre kaldı. İlgili Bakanlıklar ve meslek kuruluşlarının yaz dönemini iyi değerlendirerek gelecek eğitim