• E-Posta
  • Yazdır

2 Yıllık Teknik Eğitim mezunları da kısa dönem askerlikten yararlanmalı


 

 

ANKARA- Türkiye`nin en büyük ihtiyaçlarından birinin de nitelikli ve mesleğinde yetkin eleman ihtiyacı olduğunu ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken teknik eğitim mezunlarının ücretlerinin artırılarak cazip hale getirilmesi gerektiğini belirterek, `Ülkemizin Avrupa Birliğine tam üyelik sürecinde, uluslararası piyasalarda söz sahibi olabilmesinde, rekabet gücü kazanmasında en can alıcı ve önemli noktalardan biri, sahip olduğu işgücüne nitelik kazandırabilmesidir. Bunun içinde Avrupa Birliği`nde olduğu gibi ülkemizde de  gerekli önlemler alınarak ve düzenlemeler yapılarak mesleki eğitim hem nicelik ve hem de nitelik yönünden ön plana çıkarılmalı ve güçlendirilmelidir. Örneğin bu önlemlerden bir tanesi de iki yıllık mesleki teknik yüksek okullardan mezun olan gençlerin de 4 yıllık üniversiteler gibi kıza dönem askerlik veya yedek subaylık haklarından yararlanma imkanı verilmelidir. Bu tür imkanların verilmesi halinde mesleki eğitimde patlama olmaması için bir neden yoktur` dedi.

            -`TÜRKİYE`DE ARA ELEMAN YETERSİZ`

            Türkiye`de mesleki yetersizliğin işsizliği büyüttüğünü söyleyen Palandöken, `Pek çok işyerinin kalifiye eleman aramasına rağmen bulamadıklarını hepimiz biliyoruz. Aslında iş var, sorun işe uygun vasıflarda, eğitilmiş eleman bulmada yaşanıyor. Bu sorunu, teşvik edilen ve iyi planlanmış bir mesleki eğitimle çözebiliriz. Ülkemizde işgücüne katılma oranı yüzde 48,5`tur. Toplam işgücünün yüzde 16,4`ünü 15-24 yaş grubundakiler oluşturmaktadır. Gençler arasında işsizlik oranı yüzde 18,1 ile genel işsizlik oranının iki katı çıkmaktadır. TESK, mesleki eğitim alanında kendi isteğiyle görev ve sorumluluk üstlenen, elini taşın altına koyan ve bunu mevzuatına yansıtan tek meslek kuruluşudur. Pek çok gencimizi, kadınımızı mesleki eğitim ve çıraklık sistemi sayesinde meslek edindirerek üretime katılmasını sağladık` diye konuştu.

 

            -`AB VATANDAŞLIĞI DEĞİL MESLEK ÖN PLANA ÇIKIYOR`

 

Kısa bir süre önce Zanaatkarlar Fuarı nedeniyle Almanya`da temaslarda bulunduğunu ifade eden Bendevi Palandöken, `Avrupa Birliğinde genel eğitim içerisinde mesleki eğitim ve buna ilişkin geçerli sertifika sahibi olma her zaman ön plandaki yerini koruyor. Bir kişinin sahip olduğu mesleki niteliklerin eşdeğerde olup olmadığı standart kriterlere ve yöntemlere göre belirleniyor. Piyasalarda vatandaşlık ya da sahip olunan milliyet değil, sadece mesleki yeterlilik ve nitelik esas alınıyor. Konfederasyonumuz söz konusu gelişmelere uyum sağlamak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanlığı ve ilgili diğer bakanlıklarla işbirliği ve koordinasyon içerisinde çalışıyor ve mesleki standartlarımız bu müşterek çalışmaya göre hazırlanıyor. TESK olarak biz, esnaf ve zanaatkarlık mesleklerinde meslek standartlarını yaparak insanımızın dünyanın her yerinde iş bulmasına yardımcı oluyoruz. Böylece emeğin serbestçe dolaşımına bugünden katkı sağlıyoruz.` diye belirtti.