• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Sigorta Şirketleri Acenteleri Devre Dışı Bırakıyor`


 

 

ANKARA- 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu ile yeni statü kazanan acentelerin son aylarda olumsuzluklar yaşadığını ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Yaşadıkları sıkıntılar sigorta acentelerine zor günler geçirtiyor. Bazı sigorta şirketleri, hukuki olmayan tek taraflı sözleşmelerle acenteyi aciz duruma düşürmekte, acentelerin faaliyetlerine son vermektedirler. Acentelerin tek gelir kaynağı olan komisyonlarını düşürmektedirler. Para kazanamaz halde olan sigorta acentelerinin sorunu bir an önce çözülmelidir` dedi.

            -`ACENTELERİN ZARAR ETMESİ İŞSİZLİĞİ ARTIRIR`

Türkiye`de 17 bin sigorta acentesinin faaliyet gösterdiğini ve 50 bin Teknik Personel/ yardımcı personel istihdam edildiğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bu acenteler aileleri ve geçindirmekle yükümlü olduğu bireylerle birlikte yaklaşık 200 bin kişilik zümreyi teşkil etmektedir. Ülkemizde 2012 yılında 19,8 milyar liralık toplam primin 11,9 milyar liralık yaklaşık yüzde 60`lık kısmı sigorta acenteleri tarafından üretilmiştir. Katma değer yaratan, vergisini tam ödeyen, ülkemizin orta gelir düzeyinde yer alan bir zümredir. Sigortacılık ülkelerin gelişmişlik göstergelerinden birisidir. Milli servetin sigortalanması ile kaynak israfının önüne geçilerek, tasarruf fonlarımızın büyümesine, ülkemizin gelişmişliğine katkı sağlar. Böyle bir kesimin işyerini kapaması işsizliği artıracaktır` diye konuştu.

-`ACENTELERE HAKSIZ REKABET YAPILIYOR`

Dünyada uygulanmayan bir yöntemle sigorta şirketlerinin acenteler dışında doğrudan kendileri satış yaptıkları gibi varsa sermayedarı olan bankalar vasıtasıyla da sigorta satışı yaptıklarını vurgulayan Bendevi Palandöken, ` Aynı grubun bünyesinde hissedarı oldukları bankaların da -kredini benden alıyorsan sigortanı da benden yaptıracaksın- diretmesiyle kendilerine bağlı olan acentelere haksız rekabet yapmaktadırlar. Ayrıca trafik sigortalarında çok yüksek oranlarda prim artışları yapılmaktadır. Bunun sonucu da hem tüketiciler hem de esnaf zor durumda kalmaktadır. Bir yanda zorunlu olan Trafik Sigortaları diğer yanda ise yüzde 300 ila 500 artırılan primleri anlamak mümkün değildir` dedi.