• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Araç muayene ücretleri düşürülmeli`


 

ANKARA - Vergi borcu ve yüksek muayene ücretleri sebebiyle trafikte bulunan 17 milyon 800 bin aracın 3,8 milyonunun muayenesiz dolaştığını anlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, vergi borcu ve muayene ücretlerinin yüksekliği sebebiyle trafikte dolaşan yaklaşık 5`te 1`i aracın muayenesiz dolaştığını söyledi. 

 -`FİYATLAR DÜŞÜRÜLMELİ`
 Trafikte bulunan yaklaşık 17 milyon 734 bin aracın 3,8 milyonun muayenesiz dolaşmasının tek sebebinin vergi borcu ve muayene ücretlerinin yüksek oluşu olduğunu kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada, `Yetkili kuruluş tarafından şoför esnafından talep edilen muayene ücretleri çok yüksek. Şoför esnafı zaten yedek parça fiyatları, akaryakıt, yüksek vergi oranları nedeniyle zor günler yaşadığı için iki yakasını bir araya getiremiyor. Bunun içinde çoğu zaman vergi borcunu dahi ödeyemiyor. Vergi borcunu ödeyemediği için de aracının muayenesini yaptıramıyor. Muayene için cebinde şoförün parası dahi olsa vergi borcu olduğu için muayenesi yapılamıyor. Hem vergi yüksekliği hem de muayene ücretlerinin yüksekliği nedeniyle şuan trafikte her 5 araçtan 1`si muayenesiz dolaşmaktadır. Bu fiyatlar vatandaşın ödeyeceği gücü oranında olmalıdır. Çünkü fiyatlar belirlenirken mutlaka halkın geliri ile orantılı olmalıdır` dedi.   

 -`SİGORTA VE MUAYENE ÜCRETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ`
 Ülke genelinde 17 milyon 800 bine yakın çeşitli araç olduğunu anlatan Palandöken, `Karayollarında 3,8 milyonu aşkın aracın muayenesiz trafikte dolaşması demek her ortalama her 5 araçtan birisinin kurallara uymadığı anlamına gelmektedir. Ancak, bu insanların çoğunluğu isteyerek değil, ücretlerin yüksekliği ve ekonomik bakımdan sıkıntı içerisinde olduklarından muayenesiz trafiğe çıkmaktadırlar. Bunun için yapılması gereken muayene ücretleri acilen düşürülmelidir` diye konuştu.  

-`GARAJDAKİ ARACA CEZA UYGUN DEĞİL`
Fenni muayenesi süresini geçiren araçlara aylık yüzde 5 oranında ceza kesildiğini de anlatan Palandöken, `Bu tutar yıllık yüzde 60`ı buluyor. Yıllık enflasyonun yüzde 7,40`lara düştüğü, yıllık faizin yüzde 6`lara düştüğü bir dönemde bu ceza insafsızlıktır. Geçici görevle yurt dışına giden çok sayıda vatandaş otomobilini garaja kapatıyor. Bu süre zarfında araçlarda kullanılmıyor. Vatandaş, aracını garaja çekmiş ve hiç kullanmamış. Ancak, garajdaki otomobile trafik sigortasını yaptırmadı diye aylık yüzde 5 ceza işliyor. Bu kabul edilebilir bir uygulama değil` diye konuştu.