• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken; `Minibüscü Esnafı Zor Durumda`


 

ANKARA - Otomobil, minibüs ve otobüs tanımlarının Avrupa Birliğine uyum sağlamak üzere 6495 sayılı Kanunla Haziran 2013`de değiştirildiğini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Otomobil, minibüs ve otobüs tanımlarında yapılan değişiklik vergi kanunlarında yapılmayınca minibüsler otobüs tarifesinden vergi ödüyor` dedi.

-`ULAŞTIRMAYA GÖRE MİNİBÜS, MALİYEYE GÖRE OTOBÜS`

Ülkemizde üretilen ve yurt dışından ithal edilen minibüslerin, Avrupa Birliği standartlarına uyumlu olarak öteden beri sürücüsü dahil 17 oturma yeri olacak şekilde üretildiğini belirten Bendevi Palandöken, `Esnafımız, satın aldıkları minibüsler için tadil projesi hazırlatmak ve araçta bulunan 2 koltuğu sökmek suretiyle söz konusu araçları mevzuata uygun hale getirmek zorunda kalıyorlardı. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda değişiklik yapılarak bu sorun çözüldü. Artık, 10-17 koltuklu araçlar minibüs sayılıyor. Ancak aynı değişiklik vergi kanununda yapılmadığı için 16 ve 17 koltuğu olan araçlar vergi uygulaması bakımından otobüs olarak kabul ediliyor` diye konuştu.  

-`YENİ TANIMLA MİNİBÜSLER 2,5 KAT DAHA FAZLA VERGİ ÖDEYECEK`

Vergi uygulamaları bakımından adaletli olmayan bir durumun ortaya çıktığını ifade eden Palandöken, `16 ve 17 koltuğu olan bir minibüs için 644 TL motorlu taşıtlar vergisi ödenmesi gerekirken, 1.623 TL vergi ödeniyor. Ülkemizde 418 bin minibüs bulunmaktadır. Büyükşehirler daha da fazla ödemekle beraber 418 bin araç sahibinin fazladan 409 milyon 222 bin lira fazladan para ceplerinden çıkacaktır. Yani 2,5 kat daha fazla vergi ödeyecekler. Bu durum mutlaka en kısa zamanda çözülmeli ve 2014`ün Ocak ayında ödenen ilk taksitlerin fazla ödenen kısmı, ikinci taksitlerden mahsup edilmelidir` dedi.