Palandöken, `Merdiven Altı Pasta Ve Tatlılara Dikkat`
ANKARA - Piyasada merdiven altı üretimin hızla artarak pastacıların piyasasını daralttığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bizim pastacımız, dondurmacı esnafımız hijyen kurallarına uyan, pastasını soğuk dolapta muhafaza eden, en iyi fındığı, fıstığı kullanan sanatkârlardır. Her düğünde pasta kesilmesine rağmen pastacı esnafımızın yaptığı düğün pastası bir elin parmaklarını geçmemektedir. Vatandaş ucuz diye sağlığını hiçe sayarak düğün pastasını kayıtdışı çalışan yerlerden temin etmektedir. En manidarı da hijyen olmayan ortamlarda tatlı ve pastaların satışına engel olunmamasıdır. Denetimlerin artırılması şart` dedi.
`YEDİKLERİNİZ DONDURMA DEĞİL`
‘Kendi yemediğini vatandaşa satmayan` anlayışla mesleklerini devam ettiren, ucuz olmasına rağmen GDO`lu glikoz kullanmamaya direnen pastacı, dondurmacı ustalarının sorunlarını yerinde dinleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Silah çıktı, mertlik bozuldu. Hazır dondurmalar çıktı, el yapımı nefis dondurma satışları bitme noktasına geldi. Ama ustalarımız dondurma, pasta yapmayı öğretecekleri çırak bulamamaktan dertli. Çıraklık sisteminde de değişiklikler yapmak gerekiyor` diye konuştu.
`HİJYEN VE ÇALIŞMA GÜVENLİĞİ İÇİN EĞİTİM`
Ülke genelinde 11 bin 480 pastacı, dondurmacı ustası olduğunu belirten Palandöken, `Vatandaşa sağlıklı ve nefaseti güzel ürünler sunabilmek için kendini geliştiren, Hijyen ve Çalışma Güvenlik standartları için eğitim alan büyük maliyetlere katlanan yine mahallenin esnafı. Buna rağmen camekânlı satış noktalarında simit yanında poğaça, kek ve börek satışının yapılması, araba bagajlarında tatlı satılması, nezih ortamda malını satmak için dükkân maliyetine katlanan pastacı, dondurmacı esnafımızla haksız rekabet yapılmaktadır. En ufak hatasında da en büyük cezaya katlanan yine mahallemizin esnaf ve sanatkârı olmaktadır. Hemen para cezası yazmak yerine uyarıcı ve yol gösterici uygulamalar yapılmalıdır` dedi.