• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `16 yıldır kesilen Sosyal Güvenlik Destek priminin emekliye hiçbir getirisi yok`


 

ANKARA- Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Yasalaşmayı bekleyen, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısına konan madde ile esnaf ve sanatkarlarımızın 12 ay ve üzerindeki prim borçlarının sigortalılık süreleri ile birlikte dondurulması amaçlanmaktadır. Böylece derhal sağlık yardımlarından yararlanması sağlanacaktır. İki aylık prim borçları olunca sağlık hizmetlerinden yararlanamayan 1 milyon 305 bin Bağ-Kurluya sağlık hizmeti verilerek çok önemli bir eksiklik giderilecektir. Başbakanımız tarafından verilen bu müjdenin gerçekleşmesini tüm esnaf ve sanatkârlarımız ümitle beklemektedir` dedi.

`SORUNLAR BİTMİYOR`

            Esnaf ve sanatkârlarımızın sorunların çözümü için gerekli çalışmaları yaptıklarını ama tüm sorunların çözüme kavuşmadığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `1999 yılından beri, emekli olduğu halde çalışmaya devam eden, esnaf ve sanatkârlarımızın emekli aylıklarından yüzde15 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmektedir. SGDP ise karşılıksız olan, sigortalıya herhangi bir getirisi olmayan bir ödemedir. Sosyal güvenlik açığının finanse yolu, SGDP kesintileri olmamalıdır. Dünyada örneği olmaya SGDP kaldırılması ya da en azından bu oranın yüzde 5`lere düşürülmesi camiamız açısından büyük önem arz etmektedir. Yine, iflas eden ya da belli nedenlerle dükkânını kapatmak zorunda kalan esnaf ve sanatkârlarımızın ödeyecekleri prim karşılığında bir fon oluşturulması çok önemlidir. Böylece dükkanı kapanan ya da iflas eden esnaflarımız temel ihtiyaçları bir süre de olsa bu  `Esnaf Garanti Fonundan` karşılanabilecektir. Uzun zamandır talep ettiğimiz halde bir türlü gerçekleştirilemeyen, 1982-2000 yılları arasında vergi, sicil ve oda kaydı bulunan ancak Bağ-kur`a kayıt yaptırmamış olan esnaflarımızın mağduriyetleri çok büyüktür. Nitekim, kurumun o tarihte kayıt yaptırmamış olan esnafları resen kayıt etme zorunluluğu da vardır. Esnaflarımıza bu borçlanmanın sağlanabilmesi için son bir kez hak tanınması, yasal düzenleme yapılması büyük ihtiyaçtır` diye konuştu.

           
`YANINDA İŞÇİ ÇALIŞTIRAN CEZALANDIRILIYOR`

            Yanında işçi çalıştıran esnaflarımıza bir darbe de, kendi sigorta primlerini çalıştırdıkları işçilerin ücretlerinden daha düşük ücret üzerinden yatırıldığı gerekçesi ile vurulduğunu belirten Palandöken, ` Kanuni düzenlemeye göre, esnafın yanında çalıştırdığı kişilerden daha düşük kazanç beyan etmesi mümkün değildir. Örneğin, 2011 Şubat ayında yanında bir işçi çalıştıran esnaftan, işçisinden daha az kazanç beyan edilemeyeceği gerekçesi ile prim farkını talep edebilir. Ancak, uygulamada esnaf için 2011 yılı şubat ayından 2015 Mart ayına kadar sanki her ay esnaf işçisine bu şekilde ücret ödemiş gibi prim farkı ve gecikme faizi talep edilmektedir. Bir ay için işçisinden daha az kazanç beyan eden esnafa izleyen tüm aylar için prim farkı çıkarılmamalıdır. Bu uygulama kanunun yanlış uygulanmasından kaynaklanmakta ve esnaf büyük bir yük altında kalmaktadır. Oysa, şirket ortakları da kendi nam ve hesabına çalışmaktadırlar ancak kanun hükmü onlar açısından uygulanmamaktadır. Kanunlar herkes için eşit olarak uygulanmalıdır. Sorunlarımızın acil çözümü için yapılacak değişiklikler zaman geçirilmeden Meclis`te görüşülen torba yasalara konabilir` diye talepte bulundu.