• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: `Et Fiyatları Spekülasyonla Yükseliyor`


 

ANKARA - Her kurban bayramı öncesinde et fiyatlarında yükselmelerin yaşandığı söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Kırmızı et fiyatlarındaki artış spekülasyondan ibaret. Et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için küçük hayvan üreticilerinin mutlaka desteklenmesi gerekir. Küçük üretici desteklenirse her kurban bayramı döneminde fiyat artış ve düşüşü yaşanmaz. Şimdi kurban bayramı sonrasında fiyatlar yeniden düşer. Çünkü şuan spekülatörler piyasada cirit atıyor` dedi.

-`5 YILDA ÜRETİM YÜZDE 92 ARTTI`

2008-2013 yılları arasında kişi başı et üretiminde yüzde 92 artış olduğunu yaptığı yazılı açıklama ile belirten Palandöken, `Ancak üretimin önemli bir kısmı büyük besiciler tarafından gerçekleştirilirken satışların da büyük bir kısmı zincir marketlere kaymış durumda. Etin fiyatının yükselmesi bireysel işletmelerin azalmasından kaynaklanıyor. Fiyat artışında entegre tesisler önemli rol oynuyor. Özellikle yetişme çağındaki genç ve çocuklarımızın yeterince protein alabilmeleri için kırmızı et tüketimi son derece önemli. Türkiye`de kişi başına kırmızı et tüketimi 13-15 kilo civarında. Avrupa`da ise bunun 3 katı. ABD`de ise bu oran çok daha yüksek. Ancak gelir düzeyi daha yüksek olan Avrupa`da karkas etin fiyatı Türkiye`dekinin yarısı kadar. Türkiye`de kırmızı et tüketimini artırmak için et fiyatlarının mutlaka ucuzlaması gerekiyor` diye konuştu.  

DESTEKTE DE SORUN YOK

2014 yılında tarım sektörüne yapılan desteklerin yüzde 30`unun hayvancılığa ayrıldığını da dile getiren Bendevi Palandöken, `Halen 57 milyon hayvan stokumuzu bulunuyor. Bunun 15 milyonu büyük baş, 42 milyonu küçükbaş. Artan fiyat spekülasyonlarının önünde geçebilmek için besilik dana ithalatına ağırlık verilmesi gerekir. En önemlisi hayvancılığa ayrılan destek 30`ların üzerine çıkarılmalı` şeklinde konuştu.