Palandöken ; `Kalfaların sigortasız çalışması birçok mesleğin geleceğini öldürüyor `
ANKARA - Ahilik sisteminin tarihimizin derinliklerinden gelen mesleki bilgi ve tecrübelerimizin birikimi ve bütünü olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `700 yıllık ahilik kültürünün mesleki eğitim alanında günümüze yansıyan en büyük kazancı çırak-kalfa - usta zincirinin kurulmasıdır. Bu zincir kalfalık aşamasında kopunca yeni esnaf yetişmiyor` dedi.
-`SİGORTASIZ ÇALIŞMA USTALIK EĞİTİMİNİ YARIDA BIRAKIYOR`
Günümüz ekonomik koşullarında esnaf ve sanatkârların, kalfaların sigortalarını ödemekte zorlandıklarını belirten Bendevi Palandöken, `Kalfaların sigortasız çalışmaları veya hiç çalışmamaları nedeniyle esnaf olmaları zorlaşıyor. Bir taraftan zincir marketler ve AVM`ler, diğer taraftan gelişen teknolojiler nedeniyle ayakta kalma mücadelesi her geçen gün ağırlaşan esnaf ve sanatkârlar, kendi sigortaları gibi yanlarında çalışan kalfaların sigortalarını da ödeyemiyorlar. Bu da ustalık eğitiminin yarıda kalmasına neden oluyor` diye konuştu.
-`KALFALARA YAŞLILIK SİGORTASI İÇİN BORÇLANMA HAKKI GETİRİLMELİ`
3308 sayılı Kanun kapsamındaki çırakların iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortalarının Milli Eğitim Bakanlığınca ödendiğini hatırlatan Palandöken, `Çıraklar gibi kalfaların da iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortalarının Milli Eğitim Bakanlığından ödenmesi, yaşlılık sigortası için de en fazla 24 ayı geçmemek üzere kalfalara borçlanma hakkı getirilmesi gerekir. Böyle bir uygulamadan devletin kaybı değil kazancı olur. Tüm meslek hayatı boyunca bir başkasının yanında çalışmak zorunda kalan gençler, bu sayede kendi işyerlerinin sahibi olur, vergi öder, istihdam yaratırlar. Dolayısıyla kalfalara destek olmak, ülkenin geleceğine en büyük beşeri yatırımlardan biri olur` şeklinde konuştu.