• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Kentsel dönüşümde esnaf unutulmaktan şikâyetçi`


 

ANKARA- Vatandaşı depreme karşı dayanıksız evlerden kurtarmak, kentin sağlıksız alanlarını modernleştirerek mekân ve yaşam kalitesini yaygınlaştırmak için 35 İlde kentsel dönüşüm programı çerçevesinde projelerin hayata geçirildiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ` Yıkım yapılan mahallelerde evlerin yanında dükkânlarda vardı. Ama yıkılan evlerin yerine yeni projede ev yapılırken, dükkânı yıkılan esnaf için yeni dükkân düşünülmemiş. Süreçte, esnaf belirsizlikten şikâyetçi. Çünkü konut sahibine yapılması gereken yardım düşünülürken, esnafla ilgili bir düzenleme yok. Planlara bakıldığında çarşılar yerine Alış Veriş Merkezi (AVM) yapılması için yerlerin ayrıldığını görüyoruz. Böyle dönüşüm olursa esnafın mahalleden silineceği bir dönüşüm yaşanacaktır` dedi.

-`DÜKKÂNI YIKILAN ESNAFA YENİ YER TAHSİS EDİLMELİ`
Yıkım başlayan yerde esnaf için başka sorunlarda yaşandığını anlatan Bendevi Palandöken, `Sermayesini koyduğu dükkânının yıkılacak olması ve kendisine yeni bir yer gösterilmemesi nedeniyle mahalle ve dükkânı yıkılıncaya kadar bir yere gidemiyor. Yıkım başlasa bile mahalleyi en son esnaf terk ediyor. Çünkü veresiye defteri dolu olduğu için -Acaba tahsil edebilir miyim?- diyerek son ev yıkılıncaya kadar mahalleyi bekliyor` diye konuştu.

-`MAHALLE KÜLTÜRÜNÜN MERKEZİNDE ESNAF VARDIR`
Yeni projeler içinde, mimarisiyle, halkın ihtiyaçlarına uyumlu esnaf çarşıları yapılmasının çok önemli olduğunu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Mahallesi kentsel dönüşüm içinde yenilenmiş insanımız mahallesinde esnafın olmasına alışkındırlar. Bakkalı, manavı, kasabı ile esnaftan alış veriş yaparlar. 20 yıl sürecek çok büyük bir dönüşümün insan odaklı olmasına da yardımcı olacak esnaf çarşılarına önem verilmelidir. Planlamalar sırasında ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alınması ile sorunlar en aza inebilir` diye vurguladı.

`KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİNE TAŞINAN ESNAF DERTLİ`
Birde imalatçı esnafımızın şehir merkezlerinden sanayi sitelerine taşınmaları sırasında yaşanan olumsuzluklardan bahsetmek gerektiğini ifade eden Palandöken, `Alınan karar neticesinde şehir içlerinde kalmış tamirci ve imalatçı esnaf ile oto galericileri gibi esnafın ihtisaslaşmış küçük sanayi sitelerine gitmek için bir teşvik ve yardım yapılmamaktadır. Yeni yerlerine taşınan esnafta, sitelerin alt yapısının hazır olmamasından, vatandaşın ulaşım ve kışın ısınma zorluklarından, ortak kullanım alanlarının yetersizliğinden ve işlerinin azalmasından dertlidir. Sorunlarının çözümü için acil olarak destek verilmelidir` şeklinde konuştu.