• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `İşsiz kalan esnaf için fon kurulmalı`


 

ANKARA - Sosyal Güvenlik Kurumu 4`üncü Genel Kurulunda konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,  60 günden fazla Bağ-Kur`a prim borcu bulunan esnaf ve sanatkarların 31 Aralık 2015 tarihinden itibaren sağlık hizmetlerinden faydalanmasının sona ereceğini belirterek, sürenin uzatılmasını istedi.

 -`SAĞLIK HİZMETİ BORCA BAĞLI OLMAMALI`

Prim borçlusu Bağ-kur`lu esnaf ve sanatkar yılbaşına kadar sağlık hizmeti alabileceğini bundan sonra için ise sürenin yeniden uzatılması gerektiğine işaret eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bağ-Kurluların 31 Aralık 2015 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanması daha önceki girişimlerimiz sonucu sağlanmıştı. Karar esnaflarımız tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Ancak, yaşam hakkı anayasal bir hak olduğundan, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek süresiz olarak prim borcuna bağlı olmaktan çıkarılmalı` dedi.  

 -`İŞSİZLİK FONU KURULSUN`

Esnafın şu an en büyük beklentilerinden birinin Esnaf İşsizlik Fonu kurulması olduğuna da dikkat çeken Palandöken; `Sigortalı çalışanlar işsiz kaldığı zaman İşsizlik Sigortası Fonundan 10 aya kadar ödenek alıyor ve geçimlerine katkı sağlıyor. Ancak, bu ülkenin istihdamına katkı sağlayan, vergi veren esnafımızın dükkanı kapanınca açıkta kalıyor. Yeni bir işin ucundan tutuncaya kadar makul bir süre esnaf ve sanatkarımıza da ödenek verilmelidir. ` diye konuştu.

 -`HAKLAR EŞİT OLMALI`

Sosyal Güvenlik Kurumu`nun tüm kesimlerini bir şemsiye altında toplayarak eşitlik sağlamak için kurulduğunu kaydeden Bendevi Palandöken, `Geçmişe dönük özellikle 2000 yılından önce vergi kaydı olup Bağ-Kur`a kaydı olmayan esnaf ve sanatkarlara da borçlanma hakkı verilerek emekli olmaları sağlanmalıdır. Diğer önemli bir konu ise esnaf ve sanatkarların emeklilik sürelerine ilişkindir. 9 bin günlük prim gün sayısı 7 bin güne düşürülerek esnaf ve sanatkarında emekli olması sağlanmalıdır. Bu sosyal devletin bir gereğidir` şeklinde konuştu.