• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken; ` Elektriğe gelen zam maliyetlerimizi artıracak`


 

               ANKARA - Yargıtay Hukuk Genel Kurulu geçtiğimiz yıl vatandaşlardan kayıp kaçak bedeli adı altında bir bedel alınamayacağına ilişkin verdiği kararın ardından gelen sevindirici haber ile zam haberi çakıştı.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Yargıtay 3`üncü Hukuk Dairesi vatandaşın lehine olan bir adım daha atarak, iletim, dağıtım, perakende satış hizmeti ve sayaç okuma bedellerinin de yasal olmadığına karar verdi. Yani Yargıtay 3`üncü Hukuk Dairesi, sayaç okuma, perakende satış hizmeti, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedellerinin alınamayacağına karar vermiştir. Yani kararın ardından bundan sonraki faturaların yaklaşık yüzde 10 indirimli olacağı anlamına geliyor. Şimdi kararın uygulanmasının takipçisi olacağız` dedi.    

            -`HER ŞEY YASAL OLMALI` 

Bugüne kadar vatandaşlardan yasal olmayan yollarla tahsilat yapıldığının mahkemece tespit edildiğinin altını çizen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Her türlü vergi ve harcın ancak yasayla alınabileceğini, elektrik faturalarındaki iletim, dağıtım, perakende satış ve sayaç okuma bedellerinin yasal dayanağının bulunmadığı mahkemece belirterek artık bu kalemlerde tahsilat yapılamayacağına karar verildi. Faturalara yansıtılan sadece TRT payı yasal olarak alınmaktadır. Ancak diğer dört kalem bedelin alınmasını öngören bir yasa bulunmadığı artık mahkemece kesinleştirildi. Şimdi yapılması gereken Yargıtay`ın iptal ettiği bu bedellerin hesaplanarak hak sahiplerine geri ödenmesi gerekir` diye konuştu.

-`ESNAFA UCUZ ELEKTRİK TARİFESİ UYGULANMALI`

Esnaf ve sanatkarlara uygulanan yüksek ticarethane tarifesinin indirilmesi gerektiğini de belirten Bendevi Palandöken, `Şuan en yüksek elektrik bedelini esnaf ve sanatkarlarımız ödemektedir. 01 Ocak`tan itibaren gelen yüzde 6,8 zam maliyetlerimizi daha da artıracaktır. Oysa esnaf ve sanatkarın sermayesinin ne kadar kısıtlı olduğu ortada. Diğer kesimlere uygulanan indirimli fiyatlar esnafımıza da mutlaka uygulanmalı. Çünkü anayasanın eşitlik ilkesine ve esnaf ve sanatkarın korunmasına ilişkin 173`üncü maddesine göre esnafa diğerlerinden farklı tarife uygulanması aykırı bir durumdur` şeklinde konuştu.