• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Etteki fiyat artışı önlenmeli`


 

ANKARA- Et fiyatlarının aşağı çekilmesi için Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından canlı besi danası ithal edilmesi gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Devlet besi hayvanı ithal ederek aile besiciliğini destekleyip, geliştirerek et fiyatlarındaki spekülasyonu engeller. Büyük besiciler fiyatları kontrol ediyor. Dana kıymanın kilosu 33 lira oldu. Türkiye genelinde, karkas etin kilosu danada 24 lira 50 kuruş, kuzuda da 25 lira oldu. Vatandaş bu fiyatlardan et tüketemez. Fiyatların yüksekliği esnafı da tedirgin etti.` dedi.

 

-`ÜLKEMİZDE ET FİYATLARI AB ÜLKELERİNE GÖRE 2 KAT FAZLA`

Küçük aile işletmeleri besiciliğinin geliştirilmesine dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Türkiye`de kırmızı ete sevilmesine karşın, yüksek fiyatlar nedeniyle, kişi başına et tüketimi, 12 kilogram civarında. Avrupa Birliğinde 36 kilogram olan et tüketimi ortalamasının üçte biri düzeyinde kalıyor. Çünkü Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslama yapıldığı zaman ülkemizde et fiyatları iki kat daha fazla. Hayvan sayımızı artırmamız gerekiyor. Devlet ithal ettiği hayvanları küçük aile işletmelerine vermeli. Yemden, gübreden katma değer vergisini sıfırladığı gibi teşvikler besicimizin maliyetlerini düşürecektir çok olumlu bir karardır. Eğer küçük besicinin elindeki sayı artarsa büyük besiciler fiyatları istediği gibi kontrol edemez` diye konuştu.

 

-`CANLI ERKEK DANA İTHALİNE AĞIRLIK VERİLMELİ`

 

Et ve Süt Kurumu tarafından yapılan et ithalatı fiyatların artmasını engellemediğini ifade eden Palandöken, `Et ithali fiyatların artmasını engellemedi. Esas çözüm sayının artırılmasındadır. İthalatı ise Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yaparak özellikle küçük hayvan bakıcılarına maliyetine veya cüzi bir karla verilmesi çok önemli` şeklinde konuştu.