• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Sosyal güvenlik destek priminin kaldırılması ile esnaflık yapan emekli maaşında yüzde 10 artış olacak`


 

ANKARA- Esnaf ve sanatkâr kesiminin heyecanla beklediği müjdelere adım daha yaklaşıldığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Emekli olup da çalışan esnaflardan kesilen sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ilk önce yüzde 10`a düşürülmüştü. TBMM Plan Bütçe Komisyonunda yapılan görüşmelerde tamamen kaldırılması kabul edildi. Tasarı yasalaştığında emekli olup da esnaflık yapan emeklilerin maaşlarında yüzde 10 daha artış olacak` dedi.

            -`BASİT USULDE VERGİ ÖDEYEN ESNAFA 8 BİN LİRALIK İSTİSNA`

            Basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkârın kazançlarının 8 bin liralık kısmının vergi istisnasına tabi tutularak vergi dışı bırakılacağını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Basit Usul Vergiye tabi esnaf ve sanatkârlarımızdan 8 bin liralık kazancı vergi dışı olacak` diye konuştu.

            `FİDANLIK BÜYÜYECEK`

            Yapılan değişiklikle işini kurduğu tarihte 29 yaşını doldurmayan gençlere üç vergilendirme döneminde elde ettiği kazancın bir kısmı gelir vergisinden muaf tutulacak olmasını son derece önemsediğini vurgulayan Palandöken, `Gençler arasında işsizlik yüksek iken yatırıma yöneltilerek işini kurmasının teşvik edilmesini son derece önemsiyorum. Yeni iş kurmuş geçlere 3 yıl vergi muafiyetinin yanında ayrıca gençlere 50 bin liraya kadar karşılıksız destek ve 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek. Genç fidanlık büyüyecek, kendi işini kuracak, istihdam yaratacak. Şimdi vergi kaybı gibi gözükse de uzun vadede ülkemiz kazanacak. Belki ileride içlerinden biri dünya çapında marka olacak` şeklinde konuştu.

            `EN ÇOK BAĞ-KUR PRİMİNDE ARTIŞ OLD1U`

BAĞ-KUR primlerindeki artışın esnafa ağır geldiğini belirten Bendevi Palandöken, `Sosyal Güvenlik primlerinde en fazla artış esnaf ve sanatkârın BAĞ-KUR primindeki artış oldu. Ödemede zorlanan esnaf ve sanatkârlarımıza gelen yük net 128 TL olmuştur. Esnaf için BAĞ-KUR primlerimiz ancak yeniden değerlendirme oranı olan yüzde 5,58 oranında yükseltilirse makul bir artış olur yada bize de 100 TL destek yapılmalı` sözlerine yer verdi.