• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, ` Esnafın korunması ve desteklenmesi tüketiciyi de korur `


 

ANKARA- Sokak aralarına kadar giren zincir marketlerin önce esnafı, ardından da birbirlerini bitireceğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Kontrolsüz açılan marketler önce esnafı, sonra birbirlerini, en son da tüketiciyi bitirir. Olan esnafa ve nihayetinde de tüketiciye olur. Esnafın korunması ve desteklenmesi tüketicilerinde korunması demektir.` dedi.

`AYNI CADDE VE SOKAKTA 5 TANE ZİNCİR MARKET EKONOMİNİN DOĞASINA TERS`

Ülkemizdeki zincir marketlerin birçoğunun yabancı sermayeli olduğunun altını çizen Palandöken, `Kendi ülkelerinde sokak aralarında market açamayan yabancı zincir marketler, bizim ülkemizde istediği gibi işyeri açabiliyorlar. Küçücük bir sokakta tek bir bakkal tüm sokak sakinlerine hizmet verirken aynı sokakta 5 tane zincir market açılması, ekonominin mantığına dahi ters kalıyor. Belli ki amaç önce esnafı, sonra da birbirlerini bitirmek. Çiftçiyi işçi, esnafı da tezgahtar yaptılar. Ancak unutulmaması gerekir ki bu şekilde rekabet ortamı kalmadığında fiyatlar artar, en büyük darbeyi de tüketici yer.` şeklinde konuştu.

`PERAKENDE DE YÖNETMELİKLER BİR AN ÖNCE ÇIKARILMALI`

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yapacağı düzenleme ile nüfus yoğunluğuna göre açılacak işyeri sayısının belirlenmesini son derece olumlu bulduğunu da belirten Palandöken, `Marketler rekabet ortamını yok edip tekelleştiğinde, bugün 5 kat kârla çalışanlar yarın 10 kat kâr etmeyi hedeflerler. Bugün ölçek ekonomisi yaratıp malları daha ucuza tedarik edenler, yarın üreticiyi ve toptancıyı da zor durumda bırakarak kendi şartlarını kabul etmeyenden mal almayacak noktaya gelirler. Tedarikçiler perişan zaten. Dünyada bunun örnekleri yaşanmıştır ve bu yüzden gelişmiş ülkeler bu soruna çözüm bulmak amacıyla yasal düzenlemeler yapmıştır. Bizim de en kısa zamanda bu düzenlemeleri hayata geçirmemiz gerekir.` ifadelerine yer verdi.