• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `K1, K2 Ve D4 Yetki Belgelerine Devir Hakkı Verilmeli`


 

ANKARA-  Yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoför esnafının kullanmak zorunda olduğu K1, K2 ve D4 yetki belgelerine devir hakkı verilmesi gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bugün K1 yetki belgesi için 20 bin 452 Türk lirası bir ücret talep edilmektedir. Belgeyi aldıktan 1-2 yıl sonra aracınızı sattığınız veya mesleği bıraktığınız zaman geri kalan süre yanmaktadır. K1, K2 ve D4 belgelerine devir hakkı verilmeli ya da kalan sürenin değeri hesaplanarak kişiye iadesi yapılmalıdır` dedi.

-`DEVİR HAKKI HAKSIZLIĞI ORTADAN KALDIRIR`

K1, K2 ve D4 yetki belgelerinde devir hakkı verilmesi halinde yaşanan haksızlığın ortadan kalkacağını anlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bugünün şartlarında K1 yetki belgesine 20 bin 452 Türk Lirası ödenmektedir. Bunun süresi ise 5 yılı kapsamaktadır. 5 yıl sonra belgeyi vize ettiğiniz zaman vize yapıldığı tarihteki fiyatın yüzde 5`ini ödemekle mükellefsiniz. Ancak, mesleği bıraktığınız veya aracınızı sattığınız zaman bu belgeyi devir yapma yetkisi olmadığı için şoför esnafımız büyük bir mağduriyetle karşı karşıya kalmaktadır. Bir aracın satıldığı zaman eğer işe devam edilmeyecekse K1 ve K2 taşımacılık yetki belgelerinde devir hakkı olmalıdır ya da kalan sürenin değeri hesap edilerek geri iade edilmelidir` diye konuştu.

-`ŞOFÖR ESNAFININ ZARAR ETMESİ ÖNLENMELİ`

K1, K2 belgesinin dışında mesafesine bakılmaksızın il sınırları içerisinde ve 100 kilometreye kadar şehirlerarası yolcu taşımacılığında yapan taşıyıcı esnafın kullanmak zorunda olduğu D4 yetki belgelerinde de aynı sıkıntının yaşandığına dikkati çeken Bendevi Palandöken, `K1, K2 ve D4 yetki belgelerinde mutlaka devir hakkı tanınmalıdır. Devir hakkı olmadığı için araçlarını satarken büyük zarara uğrayan şoför esnafımızın zarar etmesinin önüne geçilmelidir. Mesleği bırakmak veya aracını satmak isteyen şoför esnafımızın önünün açılması kaçınılmaz. Bu konuda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızdan destek bekliyoruz` şeklinde konuştu.