• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Kermesler kayıtdışılığı artırıyor`


 

ANKARA- Çeşitli dernek, vakıf ve sivil toplum örgütleri tarafından açılan kermeslerin, son yıllarda amacının dışına çıkarak, hayırdan çok ticari amaçlı yapılması ile esnaf ve sanatkârın işlerinin aksamaya başladığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Her köşede kurulan kermesler sergiledikleri ürün çeşitliliği ile adeta AVM`ler gibi esnafla yarışır hale geldi. Biz hayır amacıyla 2 günlük yapılan kermeslerden bahsetmiyoruz. Aylarca açık kalan, denetimsiz olarak satış yapılan yerlerden söz ediyoruz `dedi.

`KERMES ÇADIRLARI KALDIRIMLARA KURULUYOR`

Geçtiğimiz yıllarda da yaşanan kermes adı altındaki haksız rekabete bir çözüm getirilmediğini, bir biri arkasına kermeslerin açılmaya devam ettiğini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,  `Esnaf ve sanatkarımız kirasını ödemek, vergisini, sosyal güvenlik primini yatırmak için gecesine gündüzüne katarken, kermes adı altında vergisiz, stopajsız ve masrafsız boş dükkanlarda, havalarda ısınınca boş arsalarda alışveriş çadırı kurarak haksız rekabet devam etmektedir. Esnafın üretim yapabilmek için hijyen standartlarına uygunluğu yetkililer tarafından devamlı kontrol ediliyor ama kermeslerde böyle bir denetimin yapılmaması ayrıca halk sağlığı açısından da sakınca yaratmaktadır. TESK olarak, kermeslere bir çeki düzen getirilmesini istiyoruz` diye konuştu.

`KAMU KURUMLARI ÜRETTİKLERİNİ ESNAFA SATTIRMALI`

Kamu kurumlarının yiyecek-içecek, giysi, ev eşyası gibi mamulleri ürettiklerini, dükkan açarak satış yaptıklarını söyleyen Bendevi Palandöken,  `Kamuda meslek öğretmek, üretime katkıda bulunmak adına pekçok çeşit mamul üretilmektedir. Ama bunları dükkan açarak satmaya kalktıklarında haksız rekabet olmaktadır. Çevresindeki esnaf ve sanatkara zarar vermektedir. Devletin ucuza ürettikleriyle esnafın başa çıkması mümkün değildir. Üretilmesin demiyoruz. Ama üretileni de esnaf vasıtası ile satılmasını istiyoruz. Herkes kendi işini yapmalı` diye konuştu.