• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken; `Kaçak sigara tekrar artışa geçti`


 

ANKARA - İki milyon esnafın temsilcisi konumunda olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu; kaçak sigara ile mücadeleyi ana sorumlulukları ve öncelikli hedefleri arasına aldı. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, suç örgütlerini finanse eden, ekonomiyi milyarlarca liralık zarara uğratan ve dürüst esnafın gelirine darbe vuran kaçak sigaraya ilişkin uyarılarda bulundu.

 -`KAÇAK, TERÖR ÖRGÜTLERİNİ BESLİYOR`

Terör örgütlerinin başlıca finansman kaynağı olan kaçak sigara ticaretinin boyutuna dikkat çeken Bendevi Palandöken, `Kaçak sigaranın boyutunu anlamak için saha araştırmaları yapılıyor. Bu araştırma sonuçlarına göre; 2010 yılı başında yüzde 5`ler seviyesinde olan vergisi ödenmemiş sigara pazarı, 2010 yılı sonunda yüzde 20`ye tırmanmıştır. 2015 yılında ise iniş eğilimine giren kaçak sigara oranı maalesef halen yüzde 13 seviyesindedir. Son yıllarda yüzde 13 seviyesinden bir türlü aşağıya düşmeyen kaçak sigara yüzünden, devletimiz yıllık yaklaşık 5 milyar liralık vergi kaybı yaşamaktadır. Söz konusu rakam yaklaşık 320 bin kişinin yıllık asgari ücretine ya da 20 uluslararası havalimanı yatırımına eşdeğerdir` dedi.

-`KAPIMIZIN ÖNÜNDE KAÇAK SİGARA SATANLARA MÜDAHALE EDİLMELİ`

Ekmek kapılarının önünde, tablada kaçak sigara satanlara müdahale edilmesini beklediklerini söyleyen Palandöken, `Kaçak sigara ile mücadelede Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız müthiş bir mesafe kaydetti. Önemli kazanımlar da oldu. Fakat; pazar yerlerinde, sokaklarda tablalarda halen daha kaçak sigara rahatlıkla alınıyor-satılıyor. Bir de buna ek olarak açık tütün satışı görülmeye başlandı. 18 yaşından küçüklerin kolaylıkla ulaşabileceği, 2-3 lira gibi çok ucuz fiyatlara satılan kaçak sigara kamu sağlığı politikalarına ters. Hatta kaçak sigara yüzünden gençlerin sigaradan uzak tutulması adeta imkânsız hale geliyor. Hal böyleyken, son günlerde gündeme gelen birtakım mevzuat çalışmaları kaçakla mücadelede olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bunlar; kaçak sigara ticaretini aşırı boyutlara ulaştırarak, terör örgütlerinin finans kaynaklarını besleyip büyütecektir` diye konuştu.

-`TÜRKİYE SİGARA KAÇAKÇILARININ HEDEFİNDE`

Türkiye`nin sigara kaçakçılarının hedefindeki başlıca ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Palandöken sözlerini şöyle tamamladı: `Son 15 günde güvenlik güçlerimiz yaptığı 10 operasyonda değeri 45 milyon lirayı geçen 12 milyon paket kaçak sigara yakaladı. Bu da gösteriyor ki, Türkiye hala sigara kaçakçılarının hedefinde. Güneydoğu`dan Batı illerine yoğun bir sevkiyat var. Bu problemi bitiremediğimiz her bir gün, terör örgütlerinin menfaatine işliyor. Bu yasadışı gelirlerle kamu düzeni bozuluyor. Dürüst esnaf iş yapamaz hale geldi. Sigara kaçakçılığıyla mücadele aralıksız devam ettiği zaman, kalıcı başarı gelecektir. Kaçak ihbarı için 136`yı çekinmeden arayın.`